Čitaoci kuvaju

Izvor: Dzungla.org, 29.Jan.2014, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitaoci kuvaju

Ovde objavljujemo vaše odabrane recepte. Tri najzanimljivija predlogasvakog meseca nagradićemo vrednimpoklonima. Pišite nam i šaljite svoje recepte na adresu „Večernje novosti” (za „Život plus”) Trg Nikole Pašića 7, 11000 Beograd * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Španska pita Potrebno je: 3 jajeta, 250 g kiselih krastavčića, 250 g kiselih paprika, 250 g šunke, 250 g sira, čaša od jogurta griza, čaša projinog brašna, 2 čaše pšeničnog brašna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << čaša ulja, 2 čaše mleka, kesica praška za pecivo i so. Krastavce, paprike i šunku isecite na kockice pa pomešajte sa ostalim sastojcima. Sve dobro promešajte, preručite u podmazan, okrugli plitak pleh i pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Daliborka Stanković, 11320 Velika Plana Hleb od krompira Potrebno je: 500 g krompira, 40 g kvasca, 2,5 kašičice soli, 2,5-3 dl tople vode i oko 500 g brašna. Krompir oljuštite, isecite na kocke, skuvajte i ispasirajte u pire. Kvasac potopite u mlaku vodu i ostavite sa strane da nadođe. U ohlađen pire dodajte kvasac, šolju mlake vode, posolite i zamesite testo, postepeno dodajući brašno. Testo ostavite sa strane, najbolje na toplom mestu, dok ne naraste. Zatim ga premesite i stavite u pleh obložen papirom za pečenje, pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta. Hleb je vrlo ukusan i dugo ostaje svež. Verica Poznanović, 21213 Zmajevo Grilijaš torta Potrebno je – za kore: 225 g šećera + 18 kašika, 750 g oraha, 18 jaja, 3 kašike brašna i prašak za pecivo. Za krem: 6 jaja, 300 g šećera u prahu, 300 g čokolade, 3 kašike vode i 300 g putera. Na umerenoj temperaturi otopite šećer, zatim umešajte 300 g oraha u jezgru, pa preručite u činiju nakvašenu vodom i ostavite da se sasvim ohlade. Ušećerene orahe sameljite u blenderu. Za koru umutite 6 žumanaca sa 6 kašika šećera, dodajte 150 g mlevenih oraha, kašiku brašna i trećinu kesice praška za pecivo. U posebnoj posudi umutite čvrst sneg od 6 belanaca i pažljivo umešajte u smesu od žumanaca. Na dno okruglog pleha za torte stavite kolačarski papir, sipajte pripremljenu smesu i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15 minuta. Na isti način ispecite još dve kore. U međuvremenu umutite 6 belanaca sa 300 g šećera u prahu, dodajte jedno po jedno žumance, 3 kašike vode i 300 g na pari otopljene i ohlađene čokolade. Posebno umutite puter, pa ga sjedinite sa ohlađenim kremom od čokolade. Kore filujte kremom od čokolade i svaku obilno pospite usitnjenim grilijašom, a gornju koru i celu tortu premažite čokoladnim kremom. Miroslava Pulejković, Beograd Medenjaci sa brusnicama Potrebno je: po 7 kašika šećera, vrele vode i ulja, 4 kašike meda, kašika cimeta, pola kašičice muskatnog oraščića, 600 g brašna, prašak za pecivo i 50 g brusnica. U posudu stavite šećer i prelijte vrelom vodom. Kada se malo ohladi, dodajte ulje i med, dobro sjedinite. Umešajte brašno, prašak za pecivo, cimet, muskatni oraščić i brusnice i dobro promešajte. Mokrim rukama pravite loptice, ređajte ih u pleh obložen kolačarskim papirom, viljuškom malo rastanjite medenjake i pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 25 minuta. Brankica Stojanović, 11070 Novi Beograd Piletina u čokoladi Potrebno je: celo pile, 2 dl belog vina, puter za podmazivanje pleha i suvi začin. Za sos: 200 g čokolade za kuvanje, 2 dl slatke pavlake, 50 g margarina, 2 jajeta i 20 g šećera. Pile stavite u pleh podmazan puterom, dodajte kašiku suvih začina i pecite 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Na pola pečenja dodajte 2 dl belog vina. Za to vreme, čokoladu otopite na pari. Žumanca umutite sa šećerom, puterom i pavlakom, dodajte otopljenu čokoladu i čvrst sneg od belanaca, pa sve lagano sjedinite. Pile isecite na komade i služite sa prelivom od čokolade. Rodić Dijana, 11130 Kaluđerica OpširnijeVečernje Novosti

Nastavak na Dzungla.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.