Čarobni termalni izvor u SAD-u je čudo prirode

Izvor: 011vodič.com, 13.Jan.2020, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čarobni termalni izvor u SAD-u je čudo prirode

Grand Prismatic Spring je jedan od najvećih na svetu, tačnije treći najveći termalni izvor po redu, i najveći u SAD-u. Nalazi se u Nacionalnom parku Jeloustoun, država Vajoming u Sjedinjenim Američkim Državama.
Foto: Shutterstock
Doseže maksimalnu dubinu od oko 50 metara, a svetsku slavu je stekao zbog predivnog spektra boja koje ga okružuju. Različite boje oko izvora nastale su usled aktivnosti bakterija oko ivica bazena gde je voda manje vruća.
Foto: Shutterstock >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com <<
U različitim vremenskim razdobljima bakterije koje žive u i oko izvora proizvode različite boje. U leto, krajolikom dominiraju narandžasta i crvena boja, dok je zimi uglavnom zastupljena tamno zelena.
Plava boja vode u centru bazena rezultat je selektivne apsorpcije crvene talasne dužine vidljivog svetla, to jest, na nju ne utiču bakterije.
Foto: Shutterstock
Dimenzije ovog spektakularnog prirodnog termalnog izvora su oko 90 x 80 metara, a dubok je oko 50 metara. Procenjuje se da izvor oslobodi oko 2.100 litara vode svakog minuta – vode čija temperatura iznosi oko 70 stepeni Celzijusa!


Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.