ČUDO ARHITEKTURE: Šveđani grade soliter od drveta visok 34 sprata

Izvor: NaDlanu.com, 21.Jun.2013, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČUDO ARHITEKTURE: Šveđani grade soliter od drveta visok 34 sprata

Predlog za gradnju ovog arhitektonskog čuda na 34 sprata uputili su iz kompanija C.F. Møller, Dinell Johansson i Tyréns. Soliter bi se gradio u Stokholmu, a kako tvrde, bio bi jeftiniji, lakši i trajniji od klasičnih građevina od betona, gvožđa i stakla.

Arhitekte ističu da je drvo jeftiniji materijal, tako da bi se uštedelo i na transportu. Takođe, drveni soliter će biti otporniji na vatru od klasično izgrađenog solitera. Naime, drvo se može tretirati sredstvima koja ga >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << čine nezapaljivim.Ovaj dizajn, nazvan HSB 2.0, pobedio je na takmičenju arhitekata HSB Stockholm 2023. Osim stambenog dela obuhvatao bi i prodavnice, fitnes centar, prostorije za bicikle. Osim solarnih panela na krovu, svaki apartman bi imao verandu u staklu koja štedi energiju. Dizajn obuhvata i zimsku baštu.U Švedskoj već postoji drvena zgrada od sedam spratova, dok australijski grad Melburne drži rekord s najvišom drvenom građevinom, apartmanima Forte na 10 spratova. Istovremeno, u Vankuveru se gradi 27,5 metara visoka zgrada od tog materijala.Izvor: Klix.ba

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.