CERN na tragu nove čestice?

Izvor: Vesti-online.com, 16.Dec.2015, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CERN na tragu nove čestice?

Tokom dva eksperimenta u najvećem akseleratoru na svetu, CERN-ovom Velikom hadronskom sudaraču u Ženevi, naučnici su "nazreli" dosad nepoznatu česticu, koja bi mogla da bude teža od Higsovog bozona.

Kako prenosi agencija Ansa, signali, registrovani za vreme eksperimenata Atlas i Cms, ne mogu se još smatrati otkrićem. Za to su potrebne i dodatne informacije koje će moći da se prikupe od proleća 2016. Reč o preliminarnim podacima koji su objavljeni u onlajn izdanju časopisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Nature i predstavljeni na nedavnom seminaru CERN-a.

- Ono što vidimo je mali lokalni eksces, sa masom šest puta većom od Higsovog bozona. To je sigurno nešto interesantno što treba držati na oku - izjavila je Marina Kobal sa italijanskog Instituta za nuklearnu fiziku (Infn) koja nadgleda eksperiment Atlas.

Rad Hadronskog sudarača, rekordne energije od oko 13.000 GeV, otvara vrata jednoj neistraženoj teritoriji fizike.

- Sada se nalazimo u graničnoj zoni, u kojoj niko ne zna šta ćemo naći - kazao je italijanski teorijski fizičar Fabio Zvirner.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CERN: Naučnici na tragu nove čestice?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2015

Tokom dva eksperimenta u najvećem akseleratoru na svetu, CERN-ovom Velikom hadronskom sudaraču u Ženevi, naučnici su "nazreli" dosad nepoznatu česticu, koja bi mogla da bude teža od Higsovog bozona...Kako prenosi agencija Ansa, signali, registrovani za vreme eksperimenata Atlas i Cms, ne mogu se...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

CERN: Naučnici na tragu nove čestice?

Izvor: Vostok.rs, 17.Dec.2015, 12:32

17.12.2015. -..Tokom dva eksperimenta u najvećem akceleratoru na svetu, CERN-ovom Velikom hadronskom sudaraču u Ženevi, naučnici su „nazreli“ dosad nepoznatu česticu, koja bi mogla da bude teža od Higsovog bozona...Signali, registrovani za vreme eksperimenata Atlas i Cms, ne mogu se još smatrati...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.