Baumgartner uspešno skočio sa 39.068 metara

Izvor: Studio B, 14.Okt.2012, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baumgartner uspešno skočio sa 39.068 metara

Ekstremni sportista Feliks Baumgartner uspešno je skočio sa visine od 39.068 metara i postao prvi čovek koji je slobodnim padom probio zvučni zid.

Četrdesettrogodišnji Austrijanac je, takođe, oborio rekorde u najvišem letu balonom kojim je upravljao čovek i u najdužem slobodnom padu. Baumgartner se posle pada, koji je trajao pet i po minuta, prizemljio u Rozvelu u američkoj državi Novi Meksiko.   

U jednom trenutku padobranac je izgubio kontrolu nad padom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ali je uspeo da se vrati u prvobitni položaj. 

Bilo je planirano da se skok izvede sa visine od 36.580 metara, međutim, balon sa kapsulom u kojoj je bio Baumgartner je premašio tu visinu. Projekat nazvan "Red Bul Stratos" trebalo je da se održi pre nedelju dana, ali je bio odložen zbog jakog vetra. 

Direktan prenos skoka na internet sajtu Jutjub (Youtube) pratilo je oko osam miliona posetilaca. Baumgartner se za ovaj događaj spremao pet godina.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.