Bajkalsko jezero je čarobno i zimi

Izvor: B92, 18.Jan.2017, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajkalsko jezero je čarobno i zimi

Bajkalsko jezero u Rusiji čak i tokom zimskih dana izgleda zaista impresivno. Reč je o najdubljem i najčistijem jezeru na Zemlji.

Dok se spremala za put, fotografkinja Kristina Makeeva iz Moskve nije ni sumnjala da će jezero biti veličanstveno i zimi. S društvom je tamo provela tri dana, i kaže da od prevelike uzbuđenosti niko od njih nije spavao. Vreme provedeno na jezeru iskoristila je da napravi zadivljujuće fotografije.

Sa maksimalnom dubinom od 1.637 metara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bajkalsko jezero najdublje je na svetu. Osim njega, dublja jezera od 1.000 metara su jedino Tanganjika (1.470 m) i Kaspijsko jezero (1.025 m).

U pojedinim delovima jezera led izgleda poput ogledala. Mnogi ga koriste za klizanje ili vožnju biciklom, a pojedini posetioci hodaju nekoliko stotina kilometara i spavaju u šatorima na ledu.

Led, međutim, ponekad može i da pukne. Kada je veliki mraz, pukotine ga rasecaju na različitim područjima. Dužina ovih pukotina je od 10 do 30 kilometara, a širina je od dva do tri metra. Pukotine svake godine nastaju na približno istim područjima jezera, a zahvaljujući njima ribe u jezeru ne umiru od nedostatka kiseonika.

Led na zadržava do maja, ali već u aprilu niko ne prelazi peko njega. Mehuriće koji se pojavljuju na njegovoj površini stvara metana koji proizvode alge.

Postoji legenda da je Bajkal bio starac sa 336 sinova i jednom ćerkom, rekom Angarom, koja ističe iz jezera. Surovi, strogi Bajkal navodno je nameravao da je uda za Irkuta, a ona se zaljubila u Jeniseja.

Dok je otac spavao, Angara se jednom iskrala se i pobegla sa svojim voljenim. Kad se Bajkal probudio i video da je ćerka otišla, pobesneo je. Orkanski vetar je dizao ogromne talase, lomio drveće, zveri su se razbežale, a ribe pobegle na dno jezera. Čak je odlomio stenu s planine i bacio za odbeglom kćerkom.

Stena je, navodno, Angari pala na grlo. Umirući, plakala je i molila da joj da malo vode i oprosti, a umesto vode dobila je očeve suze. Hiljadama godina od tada, voda Angare pomešana sa Bajkalovim suzama uliva se u reku Jenisej.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.