BIZARNA MERA: Škola uvela ZABRANU za đake, ne smeju više da RADE OVO

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2020, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIZARNA MERA: Škola uvela ZABRANU za đake, ne smeju više da RADE OVO

Neetička odluka?

Poljski psihijatar Marek Jurašek upozorio je da su o toj sklonosti Poljaka da kukaju, žale se i s pesimizmom gledaju na svet i društvo napisane i knjige, a da se takav tip junaka pojavljuje često i u literaturi

Osnovna škola br. 143 u Varšavi odlučila je da po svaku cenu nauči Poljake optimizmu i kao prvi korak, u nadi da će njen primer slediti i druge škole, zvanično je zabranila bilo kakve žalbe, negativne primedbe i kukanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Zabrana da se đaci žale obavezuje od praga škole. Podsećamo sami sebe da treba da gledamo ono što je dobro, pozitivno a ne da kukamo - objasnila je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 bizarnu zabranu učiteljica te škole u Varšavi Aneta Puhala.

Direktorka škole Kristna Jakubovska veruje da će na taj način naučiti đake, učitelje i roditelje da se zamisle da li vredi samo kukati ili je bolje primetiti šta je pozitivno a takav način učenja optimizmu od malih nogu uslediće nakon raspusta i u jednoj osnovnoj školi i obdaništu u mestu Tihi na jugu Poljske.

- Poljaci vekovima vole da pišu o sebi kako su prljavi, neuredni, ne poštuju pravila. Svi znamo te stvari. To je trajna poljska slika sopstvene zajednice. Ali kukamo manje nego pre 30 godina - kazao je za TVN24 sociolog Adam Leščinski.

Poljski psihijatar Marek Jurašek upozorio je da su o toj sklonosti Poljaka da kukaju, žale se i s pesimizmom gledaju na svet i društvo napisane i knjige, a da se takav tip junaka pojavljuje često i u literaturi.

- Postoji zaraza kukanjem koje izaziva stres. U društvu sa više simpatija gledamo na onog ko se žali. A ako neko priča - super, kupio sam kola, idem na letovanje, na takve osobe se gleda sa antipatijama i ne volimo ih - kazao je Jurašček.

Eksperiment učenja optimizmu od malih nogu u te dve poljske škole za sada ima jednu manu - ne predviđa nikakve kazne za onog ko zabranu prekrši.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.