Antarktik: Velika santa leda se odvojila od ledene ploče

Izvor: Vesti-online.com, 23.Sep.2017, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antarktik: Velika santa leda se odvojila od ledene ploče

Velika santa leda "otklizala" je u more nakon što se odvojila od ledene ploče Larsen na Antarktiku, objavio je BBC.

Najnoviji satelitski snimci pokazuju da je santa A-68, površine 6.000 kubnih kilometara ušla u Vedelovo more.

Široki pojas bistre, plave vode otvorio se između južnog ruba i ledene ploče Larsen. Očekuje se da će se A-68 zarotirati i krenuti prema severu.

Polarni stručnjaci veruju da će blok težak milijardu tona uhvatiti okeansku struju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << poznatu kao Antarktička kružna struja. Ona će u Južni Atlantik doneti jednu od najvećih santi leda ikada, kažu stručnjaci.

Zasad je ipak teško predvideti dokle će stići A-68 koji na rubovima već poćinje da se raspada.

Sante leda koje se označavaju s A-68b, A-68c, itd i dalje plutaju blizu svojih "roditelja". No, s vremenom će se odvojiti i moguće je da se veliki komadi usidre u plitkim vodama i postanu trajna "ledena ostrva".

Stručnjaci ne prate samo tu santu leda, nego i celi Larsen, odnosno da li se zbog odvajanja A-68 promenilo i njegovo ponašanje.

Ta ledena ploča je zapravo nastavak ledenjaka koji se spuštaju sa Antarktičke kopnene mase, a odvajanje tako velikih komada njene strukture moglo bi izazvati nova pucanja i promenu brzine kretanja leda.

Antarktik ima desetak ledenih ploča, ogromnih plutajućih platformi od leda koja ulaze u more s ruba obale kontinenta i od kojih se povremeno odlamaju ledeni bregovi koji potom plutaju kao sante. Najveća danas postojeća ledena ploča je otprilike veličine Francuske.

Larsen B nalazi se na Antarktičkom poluostrvu koji se prostire prema Južnoj Americi i jedno je od najvažnijih područja na kontinentu na kojem su naučnici dokumentovali smanjivanje ledenih formacija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.