Almodovaru francuska filmska nagrada »Limijer«

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Okt.2014, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Almodovaru francuska filmska nagrada »Limijer«

LION - Španski reditelj Pedro Almodovar primio je u Lionu francusku filmsku nagradu "Limijer" koja se od 2009. dodjeljuje nekoj ličnosti iz svijeta filma za cjelokupno djelo.

"Mislim da sam oduvijek u svojim filmovima tragao za bojama ispunjenim filmovima iz mog djetinjstva. Nakon smrti moje majke govorio sam sebi da je ona bila uzrok tome. Postao sam njena osveta i nadam se da sam bio na visini zadatka. Već 35 godina pokušavam da to budem, svim srcem", izjavio je sinoć vidno uzbuđen >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Almodovar.

Slavnom reditelju nagradu je uručila francuska glumica Žilijet Binoš, koja mu je prethodno odala dirljivo priznanje na svečanosti kojom je zatvoren festival, a kojoj su prisustvovale brojne ličnosti sedme umjetnosti.

Direktor festivala Tjeri Fremo rekao je za AFP da je Pedro Almodovar razvio teme u savremenom filmu koje nisu isključivo španske, poput uloge žene i marginalaca.

Izvanredan pripovjedač, autor 33 filma, Almodovar za sebe kaže: "Ja sam autentičan autor, u smuslu da radim ono za šta sam sposoban, na svoj način".

"Oduvijek sam znao, još od najranijeg djetinjstva da je moja vokacija da ispredam priče i da to činim pomoću slika", istakao je španski reditelj poznat po filmovima "Volver", "Kika", "Žene na rubu nervnog sloma", "Visoke potpetice", "Veži me", "Sve o mojoj majci" i "Pričaj sa njom".

Prethodni dobitnici nagrade Limijer su Klint Istvud, Miloš Forman, Ken Louč, Žerard Depardje i Kventin Tarantino.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.