Alergija na gluten – simptomi i rešenja

Izvor: Dzungla.org, 11.Dec.2011, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alergija na gluten – simptomi i rešenja

Alergija na gluten je autoimuna bolest koja se ispoljava kao netolerancija na belalančevinu pšenice, zobi, ječma i raži. U najvećem broju slučajeva javlja se kod mališana i to onih mlađih od tri godine. Simptomi su brojni: povraćenje, dijareja, značajan zaostatak u razvoju, a kod starije dece javljaju se i mnogo ozbiljniji problemi.
Kada nastaju problemi
Alergija na gluten počinje da se ispoljava po uvođenju hrane koja sadrži gluten u ishranu deteta koje se >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << do tada hranilo isključivo majčinim mlekom. Neka istraživanja ustanovila su da deca do druge godine života ne bi trebalo uopšte da jedu namirnice koje u sebi sadrže gluten. Međutim, to za sobom povlači druge probleme.
Unošenje nedovoljnih količina vitamina D može dovesti do nepravilnog formiranja kostiju deteta, dok se deficit vitamina A manifestuje kao gubitak kilograma, noćno slepilo i kožne bolesti. Uz sve to, nimalo ohrabrujuća činjenica jeste da je alergija na gluten doživotni problem. Bar za sada.
Strogo zabranjene namirnice su:
Pšenica, raž, ječam, zob i svi proizvodi koji ih sadrže makar i u tragovima, pivo, mekinje, bilo šta od gotove hrane (iz konzerve, kesice i slično), suve smokve, suhomesnati proizvodi, viski. Dakle, zaboravite na sve navedeno.
Alergija na gluten zahteva disciplinu, pa je, osim vođenja računa šta ćete jesti, potrebno obratiti pažnju i na posuđe iz kojeg jedete. Naime, ako je u određenoj posudi prethodno pripremana hrana za koju znate da sadrži gluten, obavezno je dobro operite i nekoliko puta. Ili, još bolje, kupite posebno posuđe kako ne biste morali da razmišljate.
Kako biste nadoknadili unos elemenata neophodnih za normalno funkcionisanje organizma, jedite što više svežeg voća i vodite računa da unosite dovoljne količine vitamina B i kalcijuma koji je neophodan za zdravlje vaših kostiju.
(Izvor:NaVidiku)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.