AKO SPAVATE U OVOM POLOŽAJU, NEĆETE HRKATI! Ukoliko imate problem, evo REŠENJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2022, 22:37

AKO SPAVATE U OVOM POLOŽAJU, NEĆETE HRKATI! Ukoliko imate problem, evo REŠENJA

Nije svejedno

Položaj u kom najčešće spavamo utiče i na stanje kičme, pa čak i na krvni pritisak i varenje, tvrdi dr Šon Stivenston, autor knjige "Sleep Smarter" ("Spavajte pametnije").

Proučavanjem navika i tegoba pacijenata, tokom dugogodišnjeg rada Stivenson je zaključio da većina ljudi ne obraća pažnju na svoje navike i način spavanja, već da uzroke svojih zdravstvenih problema poput umora i bola u leđima po ustajanju, jutarnje vrtoglavice, loše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << probave "traže na drugom mestu".

Tokom višečasovnog sna telo uglavnom miruje, ali organi rade, kaže Stivenson i dodaje da bi za njihovo bolje funkcionisanje trebalo da spavamo na leđima jer se tako smanjuje pritisak na kičmu, a pomaže i varenje.

Spavanje na stomaku je brzo rešenje za hrkanje, ali kada spavamo na stomaku, kičma nije u normalnom položaju, a moguća posledica su bolovi u vratu. Osim toga, nije dobro ni to što u ovom položaju "uronimo" lice u jastuke.

- To nije dobro za kožu, naročito je loše za one koje muče akne - kaže Stivenson.

- Loša strana je što su veće šanse da ćete u ovom položaju hrkati - priča još Stivenson.

Spas od hrkanja je u spavanju na strani i stomaku, ali i ovi položaji imaju svoje mane.

Za ljude koji imaju problema sa varenjem dobro je da spavaju okrenuti na levu stranu jer spavanje na desnoj strani može da pospeši probleme sa varenjem, pošto se želudačni sokovi kreću u pogrešnom smeru, upozorava Stivenson.

On savetuje i da stavite jastuk između nogu, da bi se smanjio pritisak na donji deo leđa i kukova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.