Izvor: RTS, 10.Dec.2023, 07:08

Кијев: Украјина у опасности без стране војне помоћи; Авдејевка под налетом руских трупа

Рат у Украјини – 655. дан. Руске трупе притискају украјинске положаје око Харсона, Купјанска и Авдејевке. Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да је Русија зауставила испоруке гаса Европи, што је демантовао Дмитриј Медведев оптуживши Шолца за лаж. Кијев тврди да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је украјинска контраофанзива немогућа без континуиране војне помоћи савезника из иностранства током следеће године. Кијев осуђује намере Москве да у четири региона на истоку Украјине организује гласање за председничке изборе у Русији у марту 2024. године.
Пољска влада је демантовала извештаје да је испорука војне опреме Украјини ометана протестима пољских камионџија који блокирају границу. Истовремено група европских парламентараца тражила је да се укине блокада пољко-украјинске границе.
Авдејевка, град на истоку Украјине у којем су се догодиле неке од најинтензивнијих борби у рату, на ивици је колапса. Украјинске трупе које бране то подручје остају без муниције и једва одбијају надирање руских снага.
Украјина је осудила руске планове да следећег пролећа одржи председничке изборе на окупираним украјинским територијама, прогласивши их "ништавим и неважећим".
Председница горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко рекла је да ће становници четири окупирана украјинска региона моћи да гласају по први пут на руским председничким изборима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.