Vikiliks: Zakon o informisanju uzdrmao Vladu Srbije

Izvor: Blic, 04.Maj.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks: Zakon o informisanju uzdrmao Vladu Srbije

BEOGRAD - Stabilnost Vlade Srbije bila je ugrožena u leto 2009. godine zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji o Zakonu o medijima, ali je mogućnost dolaska na vlast naprednjaka sprečila njen pad, proizlazi iz depeše poslate iz američke ambasade u Beogradu, koju objavljuje sajt Vikiliks.

U depeši poslatoj iz američke ambasade u Beogradu 4. avgusta 2009, piše da je G17 Plus zapretila izlaskom iz vlade ukoliko ne bude usvojen Zakon o informisanju, dok je Socijalistička >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << partija Srbije (SPS) poručila da neće glasati za zakon iz "Miloševićeve ere".

I pored zvaničnih demantija, ministri su privatno potvrdili američkim diplomatama da je Zakon o informisanju uzdrmao vladajuću koaliciju.

Tadašnji ministar rada Rasim Ljajić rekao je, kako se navodi u depeši, da je vlada umalo pala zbog tog zakona. Lider socijalista Ivica Dačić je takodje rekao da je zakon prouzrokovao nestabilnost vlade.

Kritičari tog zakona uključujući novinarska udruženja kritikovala su zakon zato što predvidja visoke kazne za "klevetu" koja je loše definisana samim zakonom.

U depeši se ukazuje da je stanje konfuzije u kojem je tada radila vlada, jedino odgovaralo Srpskoj naprednoj stranci, ali da su vlada i Liberalno-demokratska partija koja je posredovala u postizanju sporazuma, naporno radile kako bi se izbegla mogućnost stvaranja haosa.

Iako situacija možda izgleda kao neodrživa, novi izbori su malo verovatni u bliskoj budućnosti, ocenjuje se u toj depeši iz 2009. i napominje da Srbija ima "nezasit apetit za dramom i toleriše haos" što je "pre pravilo nego izuzetak".

"Avet (Tomislava) Nikolića i njegovih naprednjaka (uz podršku srpskog Nosferata - bivseg premijera Vojislava Koštunice) na kraju je ojačala rešenost koalicije da se ne rasturi", zaključuje se u depeši poslatoj iz američke ambasade u Beogradu.

Skupština Srbije usvojila je 31. avgusta 2009. godine izmene i dopune Zakona o javnom informisanju kojima je znatno pooštrena kaznena politika za kršenje profesionalnih normi i precizirano više privrednih prestupa koji mogu dovesti i do zabrane izdavanja glasila.

Povezane vesti: Nemačka fondacija uplatila 400.000 evra Vikiliksu Bin Laden se plašio zarobljavanja 2001. u Avganistanu Vikiliks otkrio američke depeše: Dodik pretnja za stabilnost Vikiliks: Musa Kusa može da bude američki čovek od poverenja Predsednica Argentine odbila zahtev SAD da prizna Kosovo

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zakon mogao da sruši Vladu Srbije

Izvor: B92, 04.Maj.2011

Beograd -- Stabilnost Vlade Srbije bila je ugrožena zbog Zakona o javnom informisanju ali je strah od naprednjaka sprečio njen pad, navodi se u depešama američke ambasade...U depeši koju prenosi Vikiliks navodi se da je stabilnost Vlade Srbije bila ugrožena u leto 2009. godine zbog zakona o medijima...U...

Nastavak na B92...

Vlada umalo pala zbog zakona o medijima

Izvor: Vesti-online.com, 04.Maj.2011

Stabilnost Vlade Srbije bila je ugrožena u leto 2009. godine zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji o Zakonu o medijima, ali je mogućnost dolaska na vlast naprednjaka sprečila njen pad, proizlazi iz depeše poslate iz američke ambasade u Beogradu, koju objavljuje “Vikiliks“...U depeši poslatoj...

Nastavak na Vesti-online.com...

Wikileaks: Zakon o informisanju uzdrmao Vladu Srbije

Izvor: EMportal, 04.Maj.2011

Stabilnost Vlade Srbije bila je ugrožena u leto 2009. zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji o Zakonu o medijima, ali je mogućnost dolaska na vlast naprednjaka sprečila njen pad, proizlazi iz depeše poslate iz Ambasade SAD u SRbiji, koju objavljuje Wikileaks.

Nastavak na EMportal...

Opozicija učvrstila vlast!

Izvor: RTS, 04.Maj.2011

Srpska Vlada zamalo pala zbog Zakona o javnom informisanju, piše u depeši Američke ambasade iz Beograda, koju je objavio "Vikiliks", ali je mogućnost da opozicija poentira na izborima ojačala vladajuću koaliciju...Prema depeši iz Beograda od 4. avgusta 2009. godine, srpski parlament otišao je...

Nastavak na RTS...

Zakon o informisanju uzdrmao Vladu Srbije

Izvor: Šumadija Press, 04.Maj.2011

Stabilnost Vlade Srbije bila je ugrožena u leto 2009. godine zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji o Zakonu o medijima.

Nastavak na Šumadija Press...

Vikiliks: Srpska Vlada zamalo pala zbog zakona o informisanju

Izvor: SrbijaNet.rs, 04.Maj.2011

Prema službenoj belešci ambasade SAD u Beogradu od 4. avgusta 2009. godine, koju je objavio "Vikiliks". Skupština Srbije odložila je svojevremeno, u julu 2009. godine, glasanje o 24 zakona, uključujući kontroverzni zakon o informisanju, kako bi se izbegla kriza Vlade Srbije i

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Zakon o informisanju umalo srušio Vladu

Izvor: Blic, 05.Maj.2011, 01:50

BEOGRAD - Prema službenoj belešci Ambasade SAD u Beogradu od 4. avgusta 2009. godine koju je objavio Vikiliks, Skupština Srbije odložila je svojevremeno, u julu 2009, glasanje o 24 zakona, uključujući kontroverzni Zakon o informisanju, kako bi se izbegla kriza Vlade Srbije i obračun između koalicionih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.