Odluka o izručenju Asanža Švedskoj 24. februara

Izvor: Blic, 11.Feb.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o izručenju Asanža Švedskoj 24. februara

Odluka o tome da li će osnivača Internet sajta "Vikiliks" Džulijan Asanž biti izručen Švedskoj, zbog navodnog seksualnog zlostavljanja dve Šveđanke, volonterke tog portala, biće doneta 24. februara, potvrdili su danas zvaničnici londonskog suda.

Sudija Hauard Ridl izjavio je da je londonskom sudu potrebno vreme da razmotri zahtev Švedske za izručenje Asanža toj zemlji i zakazao nastavak procesa za 24. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << februar. Sudski zvaničnici potvrdili su da će sudija Ridl tog dana doneti odluku. Čak i u slučaju da londonski sud odobri zahtev Švedske, Asanž se može žaliti na takvu odluku.

Advokat osnivača "Vikiliksa" Džefri Robertson optužio je danas pred londonskim sudom premijera Švedske Frederika Rajnfelta za stvaranje "otrovne atmosfere" i umanjivanje šansi da Australijanac u Švedskoj dobije pošteno suđenje. Rajnfelt je juče odbacio kritike koje je Asanžova odbrana izrekla na račun švedskog pravosudnog sistema i kazao da optužbe protiv osnivača "Vikiliksa" treba shvatiti "veoma ozbiljno".

Sudija londonskog suda danas nije prihvatio zahtev odbrane Asanža za odlaganje procesa do početka marta zbog predstavljanja novih dokaza i rekao da svi dokazi moraju biti predstavljeni danas.

"Svi dokazi moraju biti predstavljeni danas. U ovakvim slučajevima, uvek će biti novih dokaza", rekao je sudija Ridl.

Asanž i njegove pristalice tvrde da je slučaj protiv njega pun nepravilnosti, a neki čak veruju da se radi o američkoj zaveri koja ima za cilj da se 39-godišnji Australijanac stavi iza rešetaka ili da se naruši njegov ugled, u znak odmazde zbog toga što je "Vikiliks" objavio tajnu američku diplomatsku prepisku.

Međutim, advokati dve Šveđanke, koje je Asanž, navodno, silovao tokom boravka u Švedskoj u avgustu prošle godine, kao i švedske vlasti to demantuju. Švedska ministarka pravde Beatris Ask je ustala u odbranu pravosudnog sistema svoje zemlje, rekavši agenciji AP da je Asanža neko optužio za ozbiljno krivično delo i da treba sam da dodje na ispitivanje.

Asanž je uhapšen 7. decembra u Londonu i sada se nalazi u kućnom pritvoru do donošenja odluke suda, na koju obe strane imaju pravo žalbe.

Povezane vesti: Asanž sam u ćeliji
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.