Godina na izmaku ostavlja niz nerešenih pitanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2010, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina na izmaku ostavlja niz nerešenih pitanja

BEOGRAD -

Pored problema nasleđenih iz prethodnih godina, svet se u 2010. suočio sa nizom novih izazova, od objavljivanja tajnih dokumenata Strejt departmenta na veb sajtu "Vikiliks", preko nastavka rata u Avganistanu i svetske ekonomske krize, pa do niza prirodnih katastrofa kao što su erupcije vulkana i razorni zemljotresi i poplave.

Jedan od najzapaženijih događaja koji je bacio svetlo na moć >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << interneta i promenio prirodu poverljivih informacija svakako je potez osnivača sajta "Vikiliks" Džulijana Asanža da obelodani tajne depeše američke vlade i tako uzburka celokupnu svetsku javnost i dovede u pitanje dosadašnje odnose među mnogim zemljama sveta.

Osim što je pokrenuo niz spornih pitanja u bilateralnim i multilateralnim odnosima u svetu, Asanž je pokazao da, uz današnju tehnologiju, čak ni vlada svetske sile kao što su SAD, ne može biti sigurna da će njen rad ostati u tajnosti.

Početak godine, međutim, obeležila je prava tragedija - razorni zemljotres u kojem je na Haitiju život izgubilo najmanje 200.000 ljudi. Katastrofa je tokom godine posredno odnosila sve više žrtava, posle izbijanja epidemije kolere, koja je ubila najmanje 1.400 ljudi.

Evropa je zahvaćena nizom sindikalnih protesta zbog mera štednje vlada, a dužnička kriza u Grčkoj pokazala je slabosti ekonomskog sistema u EU. I Portugalija, Italija, Irska i Španija, prezadužene zemlje Unije, preneće, najverovatnije, ovaj problem i u narednu godinu.

Među pitanjima nasleđenim iz prethodnih godina je i jedno od najspornijih - rat u Avganistanu - koji SAD i njihovi saveznici vode protiv talibana, ali koji svakodnevno odnosi veliki broj civilnih žrtava.

Na svetskoj pozornici ostao je i Irak - u kojem nasilje i dalje traje, iako je rat u toj zemlji posle sedam godina formalno okončan, povlačenjem oko 90.000 američkih vojnika.

Priča koja takođe nije završena je i pitanje nuklearnog programa Irana i Severne Koreje i zabrinutost svetskih sila zbog moguće proizvodnje atomskog oružja u tim zemljama.

Svetski mediji označili su proteklu godinu i kao "godinu vulkana". Oblak pepela koji je izbacio islandski vulkan Ejafjadlajoekud potpuno je paralisao avionski saobraćaj u Evropi, da bi zatim, u erupciji vulkana na indonežanskoj planini Merapi, život izgubilo oko 300 ljudi.

Ipak, među glavnim događajima u svetu 2010. ima bar jedan sa srećnim krajem. Ceo svet mesecima je pratio dramu 33 čileanska rudara, zarobljena u urušenom oknu rudnika na severu zemlje i iako je u početku bilo malo nade da će biti spaseni, to se na kraju ipak dogodilo.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije,   Zemljotres,   Poplave

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

2010: Godina puna potresa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Dec.2010, 09:41

Godine 2010. najmanje 250 tisuća ljudi izgubilo je život u prirodnim katastrofama. Svijet je poput prirodne katastrofe uzdrmao i Julian Assange i njegov WikiLeaks objavljivanjem četvrt milijuna tajnih dokumenata američkog State Departmenta.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.