Asanž besan zbog komentara australijskog tužioca

Izvor: BKTV News, 17.Jul.2014, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž besan zbog komentara australijskog tužioca

Osnivač sajta “Vikiliks” Australijanac Džulijan Asanž danas je ljutito reagovao na izjavu australijskog javnog tužioca, koji ga je pozvao da “bude muško” i suoči se sa optužbama za seksualno zlostavljanje.

Okružni sud u Stokholmu juče je potvrdio nalog za hapšenje Asanža, koji je pre više od dve godine potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, podsetio je AFP.
Asanž, koji odbacuje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << navode optužnice, strahuje da će, ukoliko ode u Švedsku, biti izručen Sjedinjenim Državama, koje ga terete za objavljivanje poverljivih dokumenata.
Australijski javni tužilac Džordž Brendis rekao je radiju Ej-Bi-Si da bi Asanž (43) trebalo da se suoči sa optužnicom.
“Mislim da Asanž treba da bude muško i suoči se sa optužbama za seksualne napade”, rekao je Brendis.
Asanž je uzvratio da Brendis imitira američkog državnog sekretara Džona Kerija, koji je dao sličnu izjavu o bivšem američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu.
“Brendis bi trebalo da prestane da plagira seksističke bombastične fraze i da počne da radi svoj posao: štiti zakonska prava svih Australijanaca”, naveo je on u saopštenju Australijskom asošiejtid presu.
Asanž je kritikovao i vladu australijskog premijera Tonija Abota.
“Žensko osoblje ‘Vikiliksa’, koje je započelo borbu sa (američkom) supersilom zbog našeg rada i sklonilo Edvarda Snoudena na bezbedno mesto tokom najsveobuhvatnije obaveštajne operacije lova na čoveka koju je svet ikad video, imaju više istinske hrabrosti u malom prstu nego čitav Abotov kabinet”, rekao je on.
Bivši haker, koji optužuje svoju otadžbinu da ga je ostavila na cedilu, prošle godine je rekao da neće javno odgovarati na švedske optužbe jer “Australijanci ne vole da govore o svom privatnom životu”.
Asanž želi da ga švedski istražitelji ispitaju u Londonu, a njegov advokatski tim najavio je žalbu na presudu Okružnog suda u Stokholmu.
Aktivista je zatražio azil od Ekvarodora u junu 2012. godine, posle iscrpljujuće borbe pred britanskim sudovima da izbegne izručenje Švedskoj.
Vikiliks” je izazvao bes SAD 2010. godine kada je objavio stotine hiljada poverljivih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, kao i mnoštvo diplomatskih depeša koje su stavile u nezgodan položaj vlade širom sveta.
Izvor: blic.rs
The post Asanž besan zbog komentara australijskog tužioca appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Wikileaks

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.