Afera Vikiliks: Uskoro tajni dokumenti o Kosovu

Izvor: Blic, 30.Nov.2010, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera "Vikiliks": Uskoro tajni dokumenti o Kosovu

U iščekivanju novih poverljivih dokumenata koji se nalaze u posedu "Vikiliksa", a koji svedoče o (ne)primerenoj diplomatiji SAD, "Blic" će i danas izveštavati o tome iz minuta u minut.

11:20 Internet portal Vikiliks najavio je da će narednih dana pustiti oko 250.000 poverljivih informacija koje su američke diplomate u svetu slale u Stejt dipartment, a od tog broja je 688 dokumenata koje se tiče Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prenosi Koha ditore. List navodi da se ovi dokumenti bave periodom od 1996. godine do februara 2010. godine. Dokumenti koji će biti objavljeni daće informacije o stavovima brojnih država prema nezavisnosti Kosova.

11:00 Bivša zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD i profesorka prava Kolin Grefi tvrdi da se iznošenje osetljivih dokumenata u javnost kosi sa interesima zemlje.

"Svrha svih ovih diplomatskih poruka i prepiske leži u tome da diplomate stalno drže prst na bilu događaja, gde god to bilo, i gde god oni bili postavljeni”, smatra gospođa Grefi.

"Oni moraju biti u stanju da iskreno izveštavaju o svojim utiscima, bez filtriranja, i bez osećaja da će to dospeti u javnost”.

10:42 Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž je najavio da će velike američke banke biti sledeća meta nove objave poverljivih dokumenata na njegovom sajtu početkom iduće godine.

Generalni sekretar UN bez komentara

10:05 Kabinet generalnog sekretara UN Ban Ki-muna je u saopštenju istakao da su UN "po svojoj prirodi transparentna organizacije koja daje mnogo informacija o svojim aktivnostima na uvid javnosti i državama članicama".

10:00 Američki ambasador u UN Suzan Rajs je izjavila da objavljene depeša po kojima se SAD bave špijunažom u UN neće narušiti ulogu američke diplomatije u svetskoj organizaciji.

"Uverena sam da će američke diplomate ovde u UN i širom sveta i dalje raditi izvrsno kao što rade svaki dan, podržavajući i promovišući interese SAD", rekla je ambasadrka Rajs novinarima u sedištu UN u Njujorku, prenele su agencije.

09:17 Na objavljenu tajnu depešu Hilari Klinton kojom traži informacije o "mentalnom stanju" predsednice Argentine, reagovao je predsednik Venecuele Ugo Čaves, poznat po kritikama na račun Vašingtona. Čaves je u izjavi državnoj televiziji izrazio "solidarnost s predsednicom Argentine" i ocenio da "neko treba da se pozabavi mentalnim zdravljem gospođe Klinton...Ona se oseća superiornijom od Obame... Zato što je bela, ona smatra da je superiornija od crnog predsednika", rekao je Čaves, kako prenosi Rojters.

09:00 Hrvatska je uvučena u međunarodni špijunski rat, piše "Večernji list" i navodi da je Hrvatska jedna od retkih zemalja u svetu koja se u tajnim dokumentima spominje u sve 24 tačke interesa po kojima se špijuniraju diplomate.

08:34 Ekvador ponudio stalno utočište Džulijanu Asanžu, osnivaču "Vikiliksa". Prema poslednoj vesti, Asanž se krio u Amanu.

Više o ovoj temi

* Diplomatski zemljotres: Vikiliks objavio poverljive dokumente Stejt departmenta

* Hilari Klinton naredila špijuniranje generalnog sekretara UN!

* Šta piše o Vuku Jeremiću u tajnim dokumentima SAD

* Poverljive podatke snimao na CD označen kao "Lejdi Gaga"

* Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž se krije u Amanu?

* Na hiljade depeša iz ex-Jugoslavije na stranici Vikiliksa

* Vilkiliks objavio tajni dokument o odnosima Tadića i Dodika

* Jučerašnji izveštaj "Iz minuta u minut"

*Asanž: Sledeće su na udaru američke banke

08:00 Prema pisanju britanskog "Gardijana”, u osetljivom trenutku za odnose SAD i Argentine u javnost je dospela tajna diplomatska poruka u kojoj Hilari Klinton dovodi u pitanje mentalno zdravlje argentinske predsdnice Kristine Kirhner i od američkih diplomata u ovoj zemlji traži da istraže da li Kirhnerova uzima lekove koji joj pomažu "da se smiri”.

07: 35 Za razliku od ostalih svetskih zvaničnika, turski ministar spoljnih poslova juče je, boraveći u Vašingtonu, nekoliko puta ponovio da njegova zemlja aferu "Vikiliks" vidi kao izazov. Ministar Ahmet Davutoglu je naglasio da Turska ne bi imala nikakav problem da je neko objavio njihovu diplomatsku prepisku

07:10 U dokumentima, koje je sinoć objavio sajt Vikiliks, navedeno je i da je zvanični Peking spreman da prihvati ideju ujedinjenja dve Koreje. Prema saznanjima "Gardijana", kineski zvaničnici su frustrirani ponašanjem "razmaženog deteta" i zbog toga žele da se distanciraju od politike koju propagira Pjongjang.

00:00 Hilari Klinton, državna sekretarka SAD, juče nije želela da komentariše sadržaj objavljenih dokumenata, ali je potez "Vikiliksa" jasno označila kao napad na politiku SAD.

- Da budem jasna, ovo curenje dokumenata nije običan napad na spoljno političke interese Amerike, ali sam ubeđena da će Obamina administracija izdržati ovaj izazov, rekla je juče ona i izrazila žaljenje zbog curenja podataka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.