Padine Goča ozelenele, ali interesovanja turista nema

Izvor: RTS, 30.Apr.2020, 17:51

Padine Goča ozelenele, ali interesovanja turista nema

Zbog epidemije koronavirusa i policijskog časa, ove godine neće biti organizovanih prvomajskih uranaka u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji i ostalim banjskim i turističkim mestima u ovom delu Srbije. Vlasnici apartmana u vikend naseljima na Goču kažu da je interesovanje gostiju za boravak na ovoj planini manje nego prethodnih godina.
Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su vrhovi poput Ljuktena, Prerova i Panjike još pod snežnim pokrivačem, padine Goča su ozelenele i zablistale u punom sjaju. Livade su tu i tamo ispresecane tragovima točkova terenskih vozila, ali za sada pripadaju stadu ovaca Bratislava Jovanovića iz sela Stari Goč. 

Bratislav je među poslednjima sa ove planine koji isteruje ovce na ispašu svakog proleća, mada i njegovo stado ima samo 20 grla.
"Nema 10-15 kuća uvrh glave. Najviše 15 nas, po dvoje troje. Negde jedno u domaćinstvu. A ranije je bilo preko 40", priča Bratislav.
Ovaj deo Goča je manje naseljen. Zaposeli su ga samo vlasnici vikendica i apartmana. U naselju "Horizont" u ponudi je preko 150 apartmana. Međutim, gostiju nema. Tek po koji, i to uglavnom raniji posetioci ili članovi porodica vikendaša, najavili su svoj dolazak za 1. maj.
Risto Đurovski, iz naselja "Horizont", kaže da postoji interesovanje iz inostranstva. Imao je pozive iz Hrvatske, Bosne, Makedonije i Bugarske. Međutim za 1. maj neće biti tako veliko interesovanje.
I vlasnici apartmana na Goču se spremaju za novu sezonu, kao i hotelijeri u Vrnjačkoj Banji, jer su gosti već najavili svoj dolazak od sredine maja.
"U velikoj meri se spremamo da izdajemo i dalje naše apartmane. Posebno u leto i zimu kada je najveća potražnja", izjavila je Grozdana Arnaut iz istog naselja.
Posle prvomajskih praznika ovu planinu će okupirati posetioci. Najviše oni koji uživaju u adrenalinskim sportovima. Avanturistički centar iz Vrnjačke Banje već je najavio dolazak velike grupe biciklista i streličara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.