Manje dozvola za mini-hidroelektrane

Izvor: Politika, 20.Sep.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje dozvola za mini-hidroelektrane

Planirana izgradnja 217 malih elektrana za dve i po godine, najavila je Zorana Mihajlović, ministarka energetike

Vrnjačka BanjaMinistarstvo energetike, razvoja i zaštite životne Republike Srbije verifikovalo je listu potencijalnih investitora za gradnju 217 mini-hidroelektrana, a uskoro će biti raspisan tender za još stotinu lokacija. Budući investitori već od naredne godine neće morati da se na oko 90 adresa obraćaju za razne uslove, dozvole, saglasnosti... >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Država će, takođe, veću brigu posvetiti korišćenju savremene tehnologije za snabdevanje ali i prečišćavanje otpadnih voda.

To je, ukratko rečeno, suština obraćanja Zorane Mihajlović, ministarke za energiju u Vladi Srbije, učesnicima Četvrtog međunarodnog energetskog foruma (CEDEF), koji je počeo juče uz prisustvo oko 400 stotine učesnika iz devet zemalja.

Tema tog skupa je korišćenje vode za energiju i primena savremene tehnologije zarad efikasnog snabdevanja, zaštite vodotokova i prečišćavanja otpadnih voda. Jer, kako se čulo, potrošnja vode u svetu se iz godine u godinu povećava i već sada je 47 odsto populacije ugroženo nedostatkom vode, a Srbija je sa 2.000 litara godišnje po stanovniku u tom pogledu osetljiva zemlja. Takođe, sve je veća i potražnja za energijom, tj. korišćenjem energije iz takozvanih obnovljivih izvora.

– Ubeđena sam da će za dve i po godine u Srbiji biti sagrađeno oko dve stotine mini-hidroelektrana. To, naravno, neće biti završen proces, a uspećemo da realizujemo i veće projekte, čega nije bilo pune 33 godine. Napomenuću samo hidroelektranu „Bistrica” od 600 megavata i projekat „Đerdap 3”, za koje imamo partnere. Cilj je da Srbija u dogledno vreme bude energetski stabilna zemlja, a da reke budu zaštićenije od otpadnih voda – naglasila je ministarka Mihajlović.

Pre pomenutog obraćanja učesnicima skupa ona je, na konferenciji za medije, govorila i o stvaranju daleko boljeg ambijenta za domaće i inostrane investitore u ovoj oblasti. Jedan od razlog što je za deset godina u Srbiji sagrađeno samo šest mini-hidroelektrana jeste i propisana obaveza da investitor mora pribaviti 90 dozvola za razne dozvole i saglasnosti.

– Odlučni smo da pružimo otpor takvom administriranju koje je  izazivalo i druge negativne pojave. Pored novog zakona doneli smo i podzakonska akta i ja se zalažem da ubrzo, već od kraja ove godine, budući investitori, bez razlike da li su domaći ili inostrani, uz ukupno pet do sedam dokumenata mogu kompletirati dozvolu za gradnju mini-hidroelektrana – naglasila je ministarka Mihajlović.

M. Dugalić

objavljeno: 21.09.2013.
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.