Izvor: S media, 31.Dec.2011, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovana letela u kosmos

Jovana Rakezić (15), učenica gimnazije u Vrnjačkoj Banji, jedina je iz Srbije koja je odletela u kosmos. I to ne bilo kako, već najnovijim spejs-šatlom „Atlantis 8", koji je po izboru Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA) ukrasila njena fotografija.

NASA je letos Jovanin talenat za fotografisanje prepoznala među desetinama iz celog sveta i njene fotografije su zaplovile >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u kosmos sa najnovijim svemirskim brodom, prilikom njegovog poslednjeg leta.

Prekrasni ‘snežni anđeo’ koji će uništiti sve oko sebe! (VIDEO)

Sudar dve galaksije

Misteriozna kugla pala iz svemira!

Srednjoškolka sa oštrim okom i talentom za ovu umetnost napravila je autoportet jer je,

kako kaže, imala ideju, ali ne i model za slikanje. Zato je odlučila da objektivom ovekoveči sebe. I tako je njena slika lebdela nekoliko dana u vasioni. Pošto je misija okončana, iz NASA joj je stigao sertifikat o učešću u programu „Lice u svemiru".

"Slučajno sam na internetu videla konkurs za program „Lice u svemiru", nekoliko meseci pre poslednje misije spejs-šatla, i prijavila se. To je bilo u maju, a već 8. jula obavestili su me da je moja fotografija među najboljim. Bila sam presrećna. Do tada sam pomalo sumnjala u svoj talenat. Uspeh koji sam postigla učvrstio me je u stavu da moje profesionalno opredeljenje bude fotografija", ushićeno priča Jovana za Pres.

Ona ističe da joj je ovo priznanje još draže kada se seti da je NASA ove godine prvi put ocenjivala fotografije koje nisu samo iz SAD, već iz celog sveta.

"Ne znam koliko je tačno fotografija odletelo, jer je konkurs bio međunarodni, ali znam da sam jedna od najmlađih. Jedina iz Srbije. Mojim prisustvom u spejs-šatlu bila je prisutna i moja zemlja, što me čini baš srećnom", kaže talentovana srednjoškolka.

Jovana se umetničkom i modnom fotografijom bavi već godinu dana, a već je učestvovala na nekoliko zajedničkih izložbi. Najčešće slika samu sebe ili drugarice. Ipak, fotografija sa spejs-šatla joj je omiljena. To i ne čudi, kada je sa njom obišla ne samo ceo svet, već i vasionu.

Kaže, volela bi školovanje da nastavi u Italiji, s obzirom na to da je tamo prestonica mode i fotografije:

"Nisam sigurna da će roditelji moći da mi obezbede novac za to školovanje, ali želja mi je toliko jaka da sam sigurna da ću i tu prepreku savladati. Možda nadležne institucije vide da moj talenat zaslužuje pomoć, a ako mi to ne uspe, konkurisaću za neku međunarodnu stipendiju."

(P R E S S)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.