Izvor: RTS, 28.Sep.2022, 15:40

Zašto se mačka iz Vranja vratila brzinom ptice?

Selo Mačkatica u surduličkoj opštini pre pola veka imalo je gotovo 1200 meštana, sada ih je desetostruko manje. Tako je u većini sela u Srbiji, ali Mačkaticu izdvaja povoljna geografska pozicija, a i tokom istorije beleži zanimljive događaje na svojoj teritoriji.
"Selo se zove, kao neko je odneo mačku u Vranje i ona se vratila brzinom kao ptica i onda - mačka i ptica, pa Mačkatica. Tako imamo tu legendu da se tako zove," objašnjava Goran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stojković, predsednik Mesne zajednice Mačkatica.

Legenda koja se prepričava i mačke kao zaštitni znak sela. Mačkatica se nalazi na prosečnoj nadmorskoj visini od 1000 metara, ima 11 mahala.
Selo Mačkatica ima stotinak meštana, međutim na putu za mahalu Ivanovci mi nismo sreli nijednog stanovnika. Kuće su u ovom delu sela mahom napuštene, dvorišta zapuštena, ali usput ima dovoljno plodova za slučajne prolaznike.
"Imamo problem najveći zbog prevoza, jer smo 35 kilometara udaljeni od grada, a vi kad morate da idete za svaku namirnicu dole, a taksi skup", kaže Tana Dimitrijević, iz Mačkatice.
Priroda je ovde darovita, jesen ćudljiva. Stariji sugrađani pamte kada je u selu živelo više stotina ljudi. Nekadašnju kaldrmu zamenio je asfalt.
"Život je bio. Imali smo dve prodavnice. Onda za moje vreme, ja sam po struci elektrotehničar i radili smo ovde struju za ambulantu, za stanove, za doktorku, za sebe", kaže Predrag Dimitrijević, iz Mačkatice.
Ambulanta ne radi, aktivna je osnovna škola koja nosi ime po narodnom heroju Tomi Ivanoviću ili Peri Mačkatovcu. U izdvojenom odeljenju škole u Belom polju kod Surdulice je 6 učenika. Selo je bilo poznato i po rudniku molibdena. Tokom Drugog svetskog rata sagrađeno je više zgrada, poput ove iz 1942. godine.
"Tu je bugarska vojska bila, a Nemci su komandovali rudnikom. Tako da su bile tu uprave i stanovali su. Bile su i barake, ali je to sve srušeno, nema baraka sada. A radnici su stanovali tu, bilo je oko 2500 radnika tu", kaže Goran Stojković, predsednik Mesne zajednice Mačkatica.
Žitelji Mačkatice se danas uglavnom bave poljoprivredom, najviše malinarstvom jer malina dobro uspeva na ovoj nadmorskoj visini.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.