Vukovi pojeli ovce u vranjskim selima

Izvor: RTS, 22.Avg.2016, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukovi pojeli ovce u vranjskim selima

U okolini Vranja poslednjih mesec dana vukovi su pojeli više od deset ovaca i jagnjadi. Stočari strahuju od novih napada, a lovci iz Udruženja "Fazan" kažu da će pokušati da vukove oteraju u planine odakle su se i spustili u potrazi za hranom.
Za nedelju dana Gorica Stojković iz Sobine ostala je bez tri ovce i jednog jagnjeta. Vuk  ih je napadao u više navrata, na 200 metara od kuće kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su se vraćale sa paše. Iz straha Gorica ostale ovce sada ne izvodi na pašu.

"Ne smem da ih pustim ostaće u štali ja ih hranim unutra. Plašimo se, pa i noću dolaze tu blizu i kučići laju", kaže Gorica Stojković iz Sobine.
Ni Petar Simonović nema mira od kada su mu vukvi pojeli šest ovaca u blizini kuće u Bunuševcu.
"Ovce su visokoproduktivne, dva puta godišnje se jagnje. Vrede oko 300 do 350 evra, a jagnjad 150 do 200 evra", kaže Petar Simonović iz Bunuševca.
Šteta velika, a strah je još veći i stalni je pratilac pastiru Bobanu Markoviću. On je četiri puta, samo u jednom danu imao bliski susret sa vukom.
"Strah me i ovce su se uplašile i one beže. Vodim ih pored neradovačkog puta, ne idem gore prema selu", kaže Boban Marković, pastir.
Da zaštiti stada stočarima na terenu je svakodnevno lovočuvar iz Udruženja "Fazan" u Vranju. On je tu preventivno da zaplaši i otera vukove.
"Sem tragova u par slučajeva, ništa nisam primetio. Vuka nisam primetio, sada je suvo pa se teško vide tragovi", kaže Časlav Đokić, lovočuvar.
"Oni sad silaze dole zbog hrane, gladni su pa samim tim čine štetu. Napada ne samo ovce, već i koze ljudima", kaže Nenad Aleksandrov, upravnik lovišta.
Lovci će pokušati da vrate vukove u planine u njihova prirodna staništa dalje od naseljenih mesta. Do tada savetuju stočarima i pastirima da nose petarde i povedu pse čuvare.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

VRANJANCI U STRAHU: Vukovi silaze u sela i kolju stoku

Izvor: Kurir, 22.Avg.2016

...Zbog najezde vukova danonoćno dežuraju i lovci, a upravnik lovišta Nenad Aleksandrov kaže da će članovi Udruženja lovaca "Fazan" pojačati dežurstva..Gorica Stojković iz prigradskog naselja Sobina u Vranju već nekoliko dana ne izvodi stoku na pašnjak, jer su joj vukovi zaklali tri ovce...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.