Vranjska gradska uprava: Budžet i višak zaposlenih

Izvor: JUGpress.com, 29.Okt.2017, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranjska gradska uprava: Budžet i višak zaposlenih

VRANJE

Grad Vranje je jedna od šest lokalnih samouprava u Srbiji gde se sprovodi Projekat reforme lokalnih finansija. Njime se postiže veća transparentnost i otvorenost prema građanima kada je u pitanju trošenje javnog novca. Na taj način građani Vranja svakodnevno su obavešteni o tome kako se troši novac koji je planiran budžetom, u koje segmente društva >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je usmeravan, kakvi su prilivi, odnosno kako grad naplaćuje svoje prihode.

Na portalu Gradske uprave su predstavljeni podaci, koji nisu usko stručni. Nastojalo se da budu razumljivi svakom građaninu. Na mesečnom nivou moći će da se upoznaju sa prihodima, rashodima i izdacima budžeta grada. To će doprineti boljoj informisanosti i uključenosti građana u upravljanje lokalnim finansijama.

 

„Osim transparentnosti, cilj projekta je unapređenje javnih finansija. Drugim rečima unapređenje sadržaja i usluga koje grad pruža građanima. Na taj način pomažemo da kroz bolje upravljanje sredstvima ostane novac za ono što je njima najpotrebnije“, ističe Ana Jolović, direktorka Projekta RELOF.

Gradski većnik zadužen za budžet i finansije, Ivan Stanković kaže da je dobro da građani u tome učestvuju.

„Mi pozivamo građane prilikom kreiranja budžeta da ih upoznamo sa našim namerama, slušamo njihove želje i potrebe sa onim što gradu nedostaje. Nakon tog usvajamo budžet i krećemo u njegovu realizaciju. Osnovna ideja projekta je da se pored povećanja prihoda, kontrole troškova, adekvatnog upravljanja gradskim finansijama, građani svakog meseca upoznaju kako se odvija naplata prihoda, kako se troši budžetski novac i u koje segmente života se usmerava“, ističe Stanković.

On dodaje da su na Gradskom sajtu prvi izveštaji. Urađeni su na jednostavan i razumljiv način, kroz upotrebu grafikona i tabela, kako bi svima bili razumljivi.

Kada je reč o racionalizaciji zaposlenih u Gradskoj upravi predlog je urađen i finansijski efekti će se znati kad odluka bude konačno usvojena. Bez sumnje ušteda u budžetu biće značajna. Taj novac će se dugoročno usmeravati u investicije. I to će biti jedan značajan točak zamajac daljeg razvoja grada.

Razmišlja se da izveštaji građanstvu budu dostupni i u štampanom izdanju i izloženi u prostorijama Gradske uprave. To je bitno zbog onih koji se ne koriste internerom.

„Zadovoljni smo kako se Vranje uklopilo. Odličan je partner koji može i drugim lokalnim samoupravama da pokaže i pomaže, jer je korak ispred njih. Istovremeno drugi gradovi i opštine mogu sa Vranjem da podele svoja iskustva“, smatra direktorka Jolović.

Vranje je ovu metodologiju razvio uz tehničku podršku Projekta reforme lokalnih finansija RELOF, koji finansira Agencija za razvoj i saradnju Šjavcarske, SECO.

Građani su zadovoljni ovom novinom, ali nisu zainteresovani da u svemu tome učestvuju. Za sada nema mnogo onih koji su popunili anketu koja je na Gradskom sajtu. Nema sugestija i predloga, kaže većnik Stanković.

Možda je to i zbog toga što je to stvarno novina, koju za početak treba prihvatiti, a potrebno je i vreme da građani shvate da su oni ti koji odlučuju o svojoj sudbini. Oni najbolje znaju šta je to što treba gradu u kome žive. Šta treba menjati, gde pare ulagati.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.