Izvor: JUGpress.com, 05.Feb.2019, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranje: Virus AH3N2 potvrđen kod tri pacijenta

VRANJE

U Vranju i celom Pčinjskom okrugu, za sada, nema epidemije gripa, ali je broj obolelih sa simptomima ove bolesti sve veći.

U Zavodu za javno zdravlje u Vranju kažu da od početka godine beleže rastući trend obolelih od gripa.

Od pet uzoraka koliko je poslato, laboratorijski na Torlaku kod tri pacijenta je potvrđen virus AH3N2.

“Stigle su labaratorijske potvrde da se u cirkulaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Pčinjskom okrugu nalazi virus gripa AH3N2. Kod tri pacijenta je potvrđen virus gripa, radi se o jednom detetu i dve odrasle osobe. Beleži se rast u oboljevanju, tako da može da se očekuje i malo jači intenzitet gripa. Ovo je četvrta nedelja praćenja, šesta nedelja može da dostigne neki maksimum. Pogoduje sada to što deca nisu u školama, period aktivnosti je od šest do dvanaest nedelja”, kaže epidemiolog dr Slađan Stanković.

On dodaje da je broj obolelih ove nedelje veći u odnosu na prošlu i da bi u  februaru trebalo očekivati porast broja obolelih, kao  i povećan broj respiratornih infekcija.

U Pčinjskom okrugu ukupno je registrovano 511 oboljenja sličnih gripu što je rastući trend i znatno povečanje u odnosu na proteklu nedelju kada su registrovano 283 slučaja oboljenja sličnih gripu, napominju u Zavodu za javno zdravlje u Vranju.

Na Infektivnoj klinici u Nišu trenutno se leči jedan pacijent iz Vranja što je klinika prijavila vranjskom Zavodu, ali  još uvek nije potvrđeno o kom virusu gripa se radi.

Osim povišene temperature i kašlja na grip može ukazati i bol u grudima. Preventiva je neophodna, a poželjno je nošenje maske.

Najveće rizik su hronični bolesnici, deca, trudnice.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.