Uskoro Lokalni antikorupcijski forum u Vranju

Izvor: JUGpress.com, 29.Maj.2017, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro Lokalni antikorupcijski forum u Vranju

VRANJE

Sa predstavnicima relevantnih institucija, udruženja i medija zamenik gradonačelnika Vranja i koordinator za integritet lokalne samouprave, Nenad Antić održao je sastanak. Cilj je razmena mišljenja o formiranju Lokalnog antikorupcijskog foruma.

,,Uz podršku OEBS koji je u Vranju prepoznao ozbiljnog i odgovornog partnera, preostalo nam je da formiramo komisiju, koju će imenovati Gradsko veće. Nakon toga raspisaćemo konkurs za članove Lokalnog antikorupcijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << foruma. To treba da budu ljudi od integriteta, čiji će zadatak biti da prate primenu antikorupcijskih mera“, rekao je Antić

On je podsetio da su lokalne samouprave u obavezi da usvoje Lokalne planove za brorbu protiv korupcije i formiraju Lokalne antikorupcijske forume. To je u skladu i sa poglavljem 23 o pridruživanju Evropskoj uniji.

Antić je istakao da je Vranje blagovremeno obavilo sve aktivnosti i upravo je to prepoznao OEBS, što je, uzme li se u obzir broj lokalnih samouprava u Srbiji, veliki uspeh.

„Vranje je 2015. godine donelo Lokalni antikorupcijski plan, koji je nedavno dopunjen novim merama Agencije za borbu protiv korupcije. Taj plan će sprovoditi LAF. Do sada je ovaj posao lokalne samouprave bio na dobrovoljnoj bazi, a od sada to je i naša obaveza“, kaže Antić.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja iz Beograda (BIRODI), organizacije sa kojom je i započet ceo proces je rekao da Vranje ima izuzetne šanse da postane primer dobre prakse, kao i da unapredi mehanizme za sprovođenje antikorupcijskih mera.

On smatra da Vranje ima velike šanse da ustanovi telo koje će se baviti primenom Lokalnog antikorupcijskog plana i zbog toga je i OEBS pokazao interesovanje da pruži svu potrebnu pomoć.

„Ovaj posao smo započeli u 10 gradova i uspeli smo da ga završimo u Nišu, gde smo imali veliku pomoć medija, građana i samih ljudi koji su izabrani u LAF. Nadam se da će tako biti i u Vranju“, rekao je Gavrilović.

Krajnji rok za formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma je 30. jun.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.