Izvor: JUGpress.com, 27.Jan.2023, 22:26

U vranjskim školama proslavljen Savindan 

VRANJE

U Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju, povodom Savindana, Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop hvostanski, gospodin Aleksej, vikar Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija, sa sveštenstvom Eparhije vranjske.

U prazničnoj besedi episkop hvostanski Aleksej istakao je značaj Svetog Save za srpski narod i pravoslavlje i svim Vranjancima čestitao Savindan.

„Želim vam da molitvama Svetog Save budemo zaista prizvani, poznani >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i poznati od Gospoda, ne samo kada izađemo pred lice njegovo, već i ovde na zemlji. Zato budimo ozbiljni u ovom životu jer ta ozbiljnost pomoći će nam da se snađemo i u onom večnom“.

Liturgiji su prisustvovali gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, članovi Organizacionog odbora i kumovi Svetosavske nedelje-predstavnici JKP „Komrad“, prosvetni radnici, đaci i mnogi vernici.

Obavljeno je rezanje slavskog kolača Svetosavske nedelje, kao i obrazovnih institucija i vernika koji Svetog Savu proslavljaju kao zaštitnika svojih domova.

Prigodnim programom slava Sveti Sava obeležena je u školama na teritoriji Grada Vranja.

Tako je u OŠ „1. maj“ u Vrtogošu i izdvojenom odeljenju u Dubnici školska slava bila posvećena prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi. Proslavljena je u prisustvu celokupnog kolektiva, učenika i roditelja. Svečanost je upriličena Svetosavskom himnom, rezanjem slavskog kolača nakon čega je usledio resital posvećen životu i radu Svetog Save.

Povodom Savindana, školske slave gradonačelnik Vranja uputio je čestitku svim učenicima i prosvetnim radnicima, sveštenstvu i monaštvu Eparhije vranjske, kao i građanima Sinoć je Vranja.

U Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju sinoć je održana Svetosavska akademija na kojoj su ovogodišnjim dobitnicima uručene nagrade „Sveti Sava“.

Nagrada za najbolju ustanovu u oblasti vaspitno-obrazovnog rada za 2022. godinu dodeljena je Gimnaziji „Bora Stanković“. Nagrada „Sveti Sava“ za najboljeg vaspitača ili stručnog saradnika pripala je Ani Kitanović, vaspitačici vrtića „Dečja radost“. Najbolji profesor razredne nastave je Saša Mitrović, profesor razredne nastave OŠ „Svetozar Marković“, dok je nagrada za najboljeg veroučitelja-katihetu dodeljena Biljani Stanimirović, katiheti OŠ „Radoje Domanović“. Nagrada za najboljeg nastavnika predmetne nastave osnovne škole uručena je Danijeli Petković, nastavnici biologije OŠ „1. maj“ u Vrtogošu. Nagrada za najboljeg profesora predmetne nastave srednje škole dodeljena je Divni Pešić, profesorki matematike Gimnazije „Bora Stanković“.

Najbolji osnovac je Andreja Jović, učenik OŠ „Branko Radičević“, a srednjoškolac Bogdan Milenković, učenik vranjske gimnazije. Nagrada za najboljeg studenta pripala je Aleksandri Stojković, studentkinji Medicinskog fakulteta u Nišu.

Specijalno priznanje dodeljeno je Miodragu Đorđeviću, doajenu vranjskog izviđaštva.

Zahvalnica je uručena i JKP „Komrad“, kao kumu ovogodišnje manifestacije „Svetosavska nedelja“.

Nagrade je uručio gradonačelnik koji je podsetio da je Vranje bio prvi grad koji je ustanovio Svetosavsku nedelju još davne 1990. godine.

U ime nagrađenih govorila je Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije „Bora Stanković“.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su Gradski mešoviti hor i glumci vranjskog pozorišta, Kristina Janjić Stojanović, Bojan Jovanović i Marko Petričević. Oni su izveli program koji je pripremila profesorka srpskog jezika Nela Dimitrijević.

Tradicionalna kulturno-prosvetana i duhovna manifestacija „Svetosavka nedelja“ završava se večeras Svetosavskim balom.

3

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.