Izvor: RTS, 22.Maj.2022, 10:32

U predgrađu Vranja čak 417 bezimenih stanovnika

Etnik – naziv stanovnika nekog naseljenog mesta ili kraja.
VLASE. Nedavno se u grupi „Pravopis i gramatika srpskog(a) jezika” na Fejsbuku povela rasprava o tome kako se imenuju stanovnik i stanovnica mesta Vlase.
Na Vikipediji saznajemo da je Vlase nekada bila opština, a danas je naselje u sastavu Vranja. Prema poslednjem popisu, u Vlasu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << živi 417 stanovnika.
U raspravi o nazivu meštana Vlasa učestvovale su Valentina, Marija i Ljubinka. Svaka od njih je iznela predlog za građenje tog etnika.
VALENTINA: „Vlasenac, Vlasenka.”
Etnik Vlasenac dobijen od osnove Vlas(e) i sufiksa -enac. Ali ovaj sufiks nije naročito produktivan.
U „Tvorbi reči u savremenom srpskom jeziku” Ivana Klajna zabeležen je samo jedan primer etnika s tim sufiksom – Nazarenac, koji je danas potisnut pošto se koristi oblik Nazarećanin.
U knjizi se pominju još mladenac, prvenac, drugenac, ušenac i to je to. Nema sufiksa -enka, koji imamo u primeru Vlasenka. (Ne treba mešati sa građenjem imenice Slovenka, koja ima drugačiju tvorbu: osnova Sloven- i sufiks -ka.)
MARIJA: „Vlasenjanin, Vlasenka.”
Kod Klajna nemamo sufiks -enjanin za građenje etnika, pa spoj Vlas(e) + enjanin = Vlasenjanin nije prihvatljiv.
Ali ako imenici Vlase dodamo sufiks -janin, jedan od najčešćih za građenje etnika, dobićemo, uz glasovnu promenu s-š, izvedenicu Vlašanin.
Tako je i stanovnik Teksasa – Teksašanin, a Tunisa – Tunišanin. A kao što imamo Teksašanku i Tunišanku, imaćemo i Vlašanku. Korektna tvorba.
Ali ono što je pravilno nije uvek i prihvaćeno: meštanin Kruševca nije Kruševčanin, kako je pravilno, nego Kruševljanin, a Prokupčanin je trebalo da bude Prokupac, ali nije.
A kako meštane Vlasa zovu na jugu?
LjUBINKA: „U Vranju se kaže: ov'j iz Vlase, ova iz Vlase.”
Nazivi stanovnika manjih mesta ili oblasti često nisu ustaljeni, već se za njih koriste opisni izrazi: na primer, stanovnik sela Ba, meštanin sela Zuce.
Tako ne moramo imati poseban naziv ni za stanovnike naselja Vlase ako nije ukorenjen među njegovim žiteljima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.