Izvor: B92, 02.Sep.2010, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vranju se koriste zabranjene kese

Vranje -- Odluku o zabrani plastičnih kesa u Vranju gotovo nijedna prodavnica ne poštuje.

Vranje je od juče prvi grad u Srbiji u kojem je zabranjena upotreba plastičnih kesa u prodavnicama.

Uprkos ovoj odluci gradskog veća, trgovci u ovom gradu robu i dalje pakuju na isti način. Nadležni očekuju da će odluka zaživeti tek kada kaznene mere stupe na snagu.

Dan nakon što je odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o nekorišćenju plastičnih kesa u prodavnicama stupila na snagu, gotovo svaki drugi prolaznik u Vranju sa sobom nosi upravo plastičnu kesu.

Za pakovanje robe u Vranju dnevno se potroši oko 70.000 plastičnih kesa. Ideja o njihovom ukidanju potekla je od članice gradskog veća Nele Cvetković.

Na narednoj sednici skupštine Vranja, koja će biti održana sredinom septembra, biće definisane kaznene mere za nepoštovanje ove opštinske odluke.

Trgovci koji ne zamene plastične kese biorazgradivim plaćaće kaznu od 50.000 dinara, a komunalni inspektori koji koji ovakvim trgovcima "gledaju kroz prste” kaznu od 30.000 dinara.

U gotovo svim prodavnicama u Vranju, bez obzira na vrstu proizvoda, za pakovanje se koriste isključivo plastične kese, a trgovci kažu da o novoj opštinskoj odluci nisu obavešteni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.