Izvor: JUGpress.com, 18.Maj.2020, 16:45

U Vranju 34 novoobolela od korone

VRANJE

U toku dana stigli su i rezultati testiranja 275 uzoraka od 280, koje je Zavod za javno zdravlje iz Vranja poslao u laboratorije u Nišu i Beogradu. Oni pokazuju da su evidentirane 34 osobe koje su pozitivne na kovid 19, od toga je 12 radnika iz Fabrike nameštaja “Dodić” u kojoj su prošle srede otkriveni prvi oboleli među zaposlenima.

Epidemiolog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Zavoda za javno zdravlje u Vranju, dr Slađan Stanković kaže da se u većini slučajeva radi o blažim kliničkim slikama, ili asimptomatskim pacijentima.

Dva pacijenta su odranije hospitalizovana u Nišu, dok su dve osobe sa srednje teškom slikom u kovid bolnici 2, koja je zbog novonastale situacije ponovo otvorena.

Dr Stanković kaže da je obaveza poslodavaca u čijim firmama ima pozitivnih na koronavirus primeniti stroge mere izolacije odmah po saznanju samih obolelih da su pozitivni, i naravno hitna hospitalizacija.

“Kada saznaju da im je neko oboleo iz porodice od tog momenta za njih važi 14 dana izolacije. Neophodno je strogo nošenje maski unutar zatvorenih prostora. To važi posebno za osetljive kategorije ljudi, starije osobe, hronične bolesnike koji maske moraju da nose i na otvorenom, a ostali u zatvorenom prostoru. Stroga distanca od dva metra rastojanja nevezano da li ljudi nose maske ili ne. Pranje ruku, izbegavanje okupljanja među omladinom u gradu. Kod nas je epidemijski proces i dok se sve to ne smiri mora da se poštuju mere u svim trgovinskim objektima, poštama, bankama, firmama”, kaže dr Stanković.

Epidemiolog Stanković je dodao da su i poslodavci dužni da kontrolišu u svojim firmama sprovođenje tih mera.

“Ispitivanjem smo obuhvatili sve koji imaju simptome, testiramo kontakate i one koji nemaju simptome, sve obuhvatamo da sprečimo širenje infekcije”, ističe doktor.

Prema nezvaničm saznanjima obolelih ima u još nekim fabrikama i  zantaskim radnjama u Vranju.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.