Svečanost za učenike i kadete vojnih škola

Izvor: JUGpress.com, 14.Avg.2018, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečanost za učenike i kadete vojnih škola

VRANJE

U Vranju je u Domu vojske organizovan svečani ispraćaj devet učenika i kadeta, koji su iz građanstva primljeni u sistem vojnog školovanja.

Nakon stroge selekcije primljeno je devet kandidata, šestorica iz  Vranja, dvoje iz Bujanovaca i jedan kandidat iz Kosovskog pomoravlja

U cilju promocije vojnog poziva i dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, svečanost je drugu godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zaredom orgnizovao Regionalni centar Ministarstva odbrane Niš.

„Vojnička uniforma duboko je utkana u tradiciju i svest našeg naroda. Prelaskom na profesionalni koncept popune, tradicionalna muška institucija vojska Srbije, širom je otvorila kapije kasarni, nudeći mogućnost školovanja i zaposlenja oba pola“, rekao je načelnik planiranja pripreme za odbranu Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš, potpukovnik Branislav Stojanović.

Ovaj centar koji pokriva Pčinjski upravni okrug, godinama se nalazi u vrhu po broju prijavljenih kandidata.

Sa teritorije nadležnosti Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš prijavilo se 307 kandidata, što je malo manje od trećine svih prijavljenih u Srbiji. Ukupno se za vojne škole ove godine prijavilo 1063 kandidata.

Potpukovnik Stojanović kaže da je vladalo veliko interesovanje učenika kako za Srednju stručnu školu, tako i Vojnu gimnaziju gde su za jedno mesto bila četiri, odnosno šest kandidata.

On je dodao da se za Vojnu akademiju prijavilo 252 kandidata, odnosno troje za jedno mesto, a na Vojnomedicinskoj akademiji za 25 slobodnih mesta bilo je 99 mladih ljudi.

”Učenici i kadeti, danom javljanja na školovanje postajete pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i preuzimate na sebe časnu obavezu, ali i pravo i dužnost služenja svojoj zemlji. Znajte da je čast laka kao pero, a dužnost teška kao planina i neka to bude vaš moto u daljem radu. Kao i mnoge generacije do sada časno služite svom narodu i budite ponos svoje otadžbine“, pručio im je potpukovnik Stojanović.

Srećan početak školske godine u ime gradskog rukovodstva, poželeo je zamenik gradonačelnika Nenad Antić.

„Nije mala stvar biti oficir i deo vojske Srbije. Istorija je pokazala da je srpska vojska jedan od stubova naše države i naroda. Želim da budete dostojni srpske zastave koju nosite, kao i oficirskih činova koje ćete poneti“, rekao je Antić.

Svečanosti u Domu vojske prisustvovali su predstavnici Grada Vranja i opštine Bujanovac, kao i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Saobraćajno preduzeće „Kavim Jedinstvo“ iz Vranja podelilo je svim budućim kadetima besplatne karte do Beograda, a predstavnici Grada i Vojske simbolične poklone.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.