Sve o poljoprivrednim zadrugama

Izvor: juGmedia, 09.Dec.2013, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve o poljoprivrednim zadrugama

 VRANJE- Stručnjaci iz Poljoprivredno savetodavne službe (PSS) u Vranju objašnjavaju važnost i prednost zadrugarstva u poljoprivredi. U izjavi za agenciju juGmedia oni daju savete poljoprivrednicima, objašnjavajući pojam zadrugarstva.„Zadruga je oblik organizovanja fizičkih lica u kojoj oni, poslovanjem na zadružnim principima dobrovoljnosti i solidarnosti,demokratičnosti,ekonomskog >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << učešća, jednakog prava upravljanja, samostalnosti, zadružnog obrazovanja i međuzadružne saradnje, ostvaruju svoje ekonomske, socijalne i kulturne interese“, objašnjava  mr Nebojša Mladenović dipl.ing jedan od savetodavaca u ovoj službi.

Njegova koleginica Suzana Jerkić dipl.ing, podseća da zadruge mogu biti ili opšte ili specijalizovane u smislu da su to voćarske, vinogradarske, pčelarske ili domaće radinosti, a mogu se osnovati i kao Štedno kreditne zadruge.

„Zemljoradničke zadruge organizuju proizvodnju na gazdinstvima zadrugara, proizvode, prerađuju i prodaju poljoprivredno-prehrambene i druge proizvode zadruge i zadrugara, snabdevaju zadrugare reprodukcionim materijalom,energentima, sredstvima za proizvodnju, delovima za poljoprivrednu mehanizaciju i drugom robom, vrše promet roba zadrugara i za zadrugare i organizuju štedno-kreditneposlove u zadruzi, tako da se čini da su sadašnji poljoprivrednici po malo zaboravili prednosti zadrugarstva“,kaže Nada Lazović Đoković dipl.ing takođe savetodavac u ovoj službi.

Doktor veterinarske medicine sci Robert Širtov kaže da u zavisnosti od ciljeva osnivanja i potrebnih sredstava za osnivanje i poslovanje, zadruge se mogu osnivati i poslovati sa udelima ili bez udela, u skladu sa ugovorom o osnivanju i zadružnim pravilima.

“Pravni status zemljoradničke zadruge je takođe bitan jer je zadruga pravno lice i ne može se organizovati kao preduzeće ili drugi oblik organizovanja, niti se može pripojiti ili spojiti s preduzećem ili drugim pravnim licem koje nije zadruga”, kaže Dejan Mujakić dipl.ing,

Savetodavac Srđan Zafirović dipl.ing podseća da zemljoradničku zadrugu može osnivati najmanje deset zemljoradnika i drugih fizičkih lica koji imaju u svojini ili po drugom osnovu koriste zemljište, objekte ili sredstva za rad u poljoprivredi.

Inače, u Pčinjskom okrugu ima svega nekoliko zadruga, u Vladičinom Hanu je obnovljena ranija zadruga , a kako kažu u ovoj službi i Vranjskoj Banji bi trebalo da se počne sa obnovom zadruge u skorije vreme.

(Kraj)iva

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.