Smiruje se epidemiološka situacija u Vranju

Izvor: RTS, 26.Maj.2020, 14:52

Smiruje se epidemiološka situacija u Vranju

Gradski krizni štab u Vranju je, zbog epidemiološke situacije, formirao timove za praćenje stanja u fabrikama, prevozu, komunalnim preduzećima, trgovinama, ugostiteljskim objektima, školama i vrtićima.
Na terenu su inspekcijske i sanitarne službe, radnici Zavoda za javno zdravlje u Vranju. Obilaze fabrike i kontrolišu primenu mera zaštite >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od kovida 19. Obavezno je merenje temperature pri ulazu u objekat, dezinfekcija i nošenje zaštitne opreme.

Plan je  da se  dnevno obiđu dva do tri, eventualno  četiri privredna subjekta, u zavisnosti od njihove veličine, kaže Ivica Tašković, načelnik Komunalne policije u Vranju.Tamo gde bude nepravilnosti, predložiće se mere za otklanjanje i izvršiti naknadna kontrola.
Posle zaražavanja radnika u pojedinim fabričkim pogonima, pripritet vranjskog Kriznog štaba je sprečavanje ulaska koronavirusa u druge radne kolektive. Simpo ukupno zapošljava 1.800 radnika, u jednoj smeni u Vranju ih je šest stotina. Osim u pogonu, fizička distanca primenjuje se i u radničkom restoranu.
Nebojša Stojiljković, izvršni direktor za pravne i opšte poslove u "Simpu" navodi da je sistem za ventilaciju  isključen, provetravanje se obavlja preko ulaznih vrata, naročito kada  radnici nisu u smeni, poslepodne. Tada se provetravaju i dezinfikuju sve radne prostorije u objektu."
Zaposleni su ranije bili prevoženi  jednim prevoznim sredstvom ranije, sada se to radi tri,četiri puta. Troškovi jesu povećani,kaže direktor Slađan Disić,  ali se  garantuju bezbednost,sigurnost i zaštita zdravlja zaposlenih. Zahvaljujući tim mera, sačuvan je kolektiv i zdravlje ljudi.
Osim za kontrolu fabrika, formirani su operativni timovi koji će pratiti stanje u prevozu, javnim, predškolskim i školskim ustanovama, trgovinama, ugostiteljskim objektima.
Dr Slobodan Milenković, predsednik Kriznog štaba grada Vranja, kao posebnu novinu ističe što će svako od zaposlenih popunjavati epidemiološki upitnik pri svakom dolasku na posao. Upitnik se odnosi na to da li je radnik imao temperaturu, da li je bio u kontaktu sa nekim ko je imao temperatiru ili sa nekim ko ima dokazano prisustvo koronavirusa.
Odlukom gradskog štaba, a na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, poslodavac je dužan da donese poseban plan primene mera, da zaduži lice koje svakodnevno proverava sprovođenje mera zaštite od koronavirusa.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.