Škole lažirale rezultate male mature

Izvor: S media, 23.Apr.2012, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole lažirale rezultate male mature

Kontrolu sprovođenja završnog ispita radio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Propusti su otkriveni u školama u Novom Pazaru i selima oko njega, u Tutinu, Vranju i selima oko Vranja. Spisak škola koje su lažirale rezultate završnog ispita dostavljen je Ministarstvu prosvete.

"U ovim školama nastavnici ocenjivači napravili su grub prekršaj radne obaveze, jer su ispravili rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << testova. Oni su dodavali i oduzimali bodove učenicima kako su hteli. Potpuno netačan zadatak ocenjivali su maksimalnim brojem bodova. Bilo je primera da su zadatak koji nosi jedan bod ocenjivali sa tri poena", tvrdi izvor „Blica“ u Ministarstvu prosvete.

Počinje PISA testiranje u Srbiji

Srpska posla: Školujemo stručnjake za inostranstvo i Biro rada!

Džaba smo lizali: Uhapšen da je nameštao "Frikomovu" nagradnu igru

Motivi zbog čega su lažirani rezultati su različiti, tvrdi Blicov izvor iz Ministarstva prosvete i nauke. Bilo je škola gde je povećavan broj bodova kako bi u kasnijem rangiranju ta škola bila među najboljima. Bilo je i primera gde je direktor lično naložio da se njegovom detetu maturantu poveća broj bodova. U malim sredinama, gde se svi poznaju, ocenjivači su čak zbog sukoba sa đačkim roditeljima, maturantima oduzimali bodove na završnom ispitu.

"U školama se svašta dešava. Neki su zbog netrpeljivosti prema roditeljima deci neosnovano umanjivali bodove", kaže izvor Blica.

(Blic)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.