Šabić: Uzbunjivači nekada bolji i od policije

Izvor: Blic, 28.Feb.2013, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Uzbunjivači nekada bolji i od policije

Uzbunjivači koji ukazuju na konkretne primere, daju orgoman doprinos borbi protiv korupcije, nekada i veći od policije, i zato moraju biti zaštićeni, izjavio je danas u Vranju poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Šabić je na skupu o zaštiti uzbunjivača rekao da oni moraju biti zaštićeni i zakonom o zaštiti uzbunjivača za čiju je izradu pokrenuta inicijativa i koji će javnosti biti predstavljen na proleće.

"Srbija je, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tabeli globalne civilne organizacije za borbu protiv korupcije Transparensi internešenel, najlošiju ocenu u stepenu korumpiranosti imala 2000. godine, tada u sastavu SR Jugoslavije, kada je na skali od jedan do deset ocenjena sa 1,3, a najbolju ocenu, 3,5 dobila je 2007. godine od kada tapkamo u mestu", kazao je Šabić.

Šabić je naveo da tamo gde vlada teška korupcija dolazi obično samo crni ili sivi kapital "da se malo propere", i istakao da Srbija mora unaprediti borbu protiv korupcije kakao bi privukla "ozbiljni strani kapital".

"Tabele o stepenu korumpiranosti u nekoj zemlji i te kako gledaju predstavnici krupnog kapitala, i neće ozbiljni strani kapital da dođe na prostor koji bije glas teške korupcije. Privući strani kapital znači i popraviti ocenu u borbi protiv korupcije u čemu ogroman doprinos daju uzbunjivači. U isto vreme sudbina uzbunjivača u Srbiji je nedopustivo loša", rekao je Šabić.

Poverenik je dodao da će koncepcija uzbunjivača u predlogu zakona o zaštiti uzbunjivača čija je izrada u toku biti mnogo šira od borbe protiv korupcije i uzbunjivač će biti svako ko govori radi zaštite javnog interesa.

"Predlog zakona o zaštiti uzbunjivača predviđa i odgovornost za onoga ko se ogreši o uzbunjivača. Biće predviđeno i da poslodavac, ukoliko je uzbunjivač zaposlen, ne može da mu da otkaz ako na sudu ne dokaže da izbacivanje uzbunjivača sa radnog mesta nema nikakve veze sa njegovom prijavom korupcije", rekao je Šabić.

Šabić je naveo da je zaštita uzbunjivača zakonom neophodna jer su u gotovo svim primerima u kojima se dokazalo da su tačne tvrdnje uzbunjivača o korupciji, poput slučaja "drumske mafije", oni odmah dobijali otkaz.

"Razmatra se i pitanje nagrade za uzbunjivača čija prijava štedi državi određenu sumu novca. U SAD, gde postoji zakon o uzbunjivačima, predviđena nagrada u iznosu od 15 odsto do 25 odsto od sume koja je njihovom prijavom sačuvana, dok u EU za uzbunjivače nema predviđene nagrade", rekao je Šabić.

Povezane vesti: Uskoro odgovarajući zakon o zaštiti uzbunjivača Šabić: Protiv korupcije se bori transparentnošću vlasti "Pištaljka" traži od Šabića dokaze za njegove tvrdnje o iznudi Šabić: Angažovati sve resurse u borbi protiv korupcije
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.