Reagovanja povodom gašenja nedeljnika Vranjske

Izvor: RTS, 20.Sep.2017, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja povodom gašenja nedeljnika "Vranjske"

Povodom gašenja nedeljnika "Vranjske" reagovale su organizacije i pojedinci, koji navode da to negativno utiče na medijske slobode u Srbiji.
Organzacija "Transparentnost Srbija" ocenila je da je gašenje Vranjskih veoma loša vest i za borbu protiv korupcije jer je, kako se ocenjuje, taj list hrabro otvarao teme iz oblasti korupcije ukazujući i na pojedinačne slučajeve i na sistemske probleme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Pošto takvih medija u Srbiji svakako nema na pretek, vest o tome da su 'Vranjske' prestale da izlaze je veoma loša i za borbu protiv korupcije", navodi se u saopštenju "Transparentnosti".
Novinarska mreža je, povodom gašenja nedeljnika Vranjske i optužbi na račun novinara Krika Stevana Dojčinovića, pozvala međunarodne organizacije da konačno krenu da rade u interesu novinarske profesije i društva za čiju demokratizaciju imaju mandat, posebno od kada je Srbija postala kandidat za prijem u Evropsku uniju.
Pokret slobodnih građana (PSG) objavio je da očekuje da međunarodna zajednica prestane da mirno posmatra gušenje medijskih i drugih sloboda u Srbiji, i dodao da pruža punu podršku novinarima koji su izloženi "zastrašujućim pritiscima vlasti".
Pokret je dodao da snažno podržava redakciju Vranjskih i vlasnika tog nedeljnika Vukašina Obradovića, kao i redakciju Krika i njegovog urednika Stevana Dojčinovića.
"PSG podržava redakciju Vranjskih koja je ugašena usled katastrofalnih i dugotrajnih političkih pritisaka", naveo je PSG.
Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov izjavila je da nije "nikakva tajna" da Srpska napredna stranka (SNS) ne gleda "blagonaklono" na medije koji izveštavaju objektivno i pišu negativno o vlasti.
Jerkov je povodom gašenja novina Vranjskih rekla novinarima u Skupštini Srbije da SNS "ne prima sa simpatijama" kritike koje dolaze na njen račun i da nisu retke situacije u kojima se predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično obračunava sa pojedinim novinarima, medijima i portalima ili bilo kim drugim ko mu ne odgovara.
Nedeljnik Vranjske prestao je da postoji 18. septembra posle 23 godine, a urednik Vukašin Obradović je u znak protesta zbog gašenja tog nedeljnika juče otpočeo štrajk glađu, koji je danas prekinuo po savetu lekara.
Novinarska i medijska udruženja saopštila su juče da su portal Krik i njegov urednik Stevan Dojčinović izloženi napadu vladajućeg Pokreta socijalista i pojedinih medija zbog objavljivanja istraživačkih priloga o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.