Putujući Festival evropskog filma u Vranju

Izvor: RTS, 04.Jun.2019, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putujući Festival evropskog filma u Vranju

Putujući, 8. Festival evropskog filma turneju je počeo sinoć u Vranju, u prostoriji biblioteke "Bora Stanković". Nova evropska filmska ostvarenja prikazivaće se u još osam gradova, do kraja avgusta. Festival organizuje Delegacija EU u Srbiji i deo je kampanje "EU za tebe".
Dokumentarac "Tišina drugih" prikazuje borbu protiv četrdesetogodišnje diktature generala Franka u Španiji. Žrtve i danas traže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravdu, žele da prekinu tišinu o zločinima protiv čovečnosti.

Film je sniman šest godina, prati preživele koji pripremaju revolucionarnu "argentinsku tužbu".
"Slične situacije postoje i u Srbiji što se tiče krađe beba, i dopada mi se film, naročito ona baka koja je htela da nađe svoga oca", kaže  studentkinja Milica Stojković. "Veoma je dobro što se održava jedan ovakav festival."
"Ovakve stvari nam trebaju da osetimo da smo i mi deo sveta", smatra i Predrag Stanojković, "da nije ljudi kao što su organizatori ovog događaja, malo bi toga bilo u Vranju."
Različiti filmovi, žanrovi, iz različitih evropskih zemalja, aktuelni, novi. Festival evropskog filma je pre četiri godine postao putujući, kao potreba za decentralizacijom kulture.
"Naša želja je bila da sve ono što publika u Evropskoj uniji ima prilike da vidi u svojim bioskopima da dovedemo, ne samo u bioskope već i u kulturne centre, u letnje bašte, u kafiće", objašnjava Marija Stevuljević, iz EU info centra.
"S obzirom na to da je grad Vranje jedan od retkih koji nema bioskop, građani Vranja nemaju priliku da redovno prate produkciju", kaže Zorica Jović, gradska većnica zadužena za kulturu, "ovo je značajno za Vranje, a posebno zato što festival kreće odavde."
Dijamantino, Belgijski kralj, Krvavo mleko, Stranac u raju, Daleki lavež pasa, na repertoaru su do kraja nedelje u biblioteci u Vranju. Gostovaće do kraja leta u još osam gradova i opština.
Festival organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u saradnji sa lokalnim samoupravama i kulturnim centrima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Vranju otvoren 8. Festival evropskog filma

Izvor: JUGpress.com, 04.Jun.2019

VRANJE..Festival evropskog filma počeo je, u ponedeljak, projekcijom dokumentarca „Tišina drugih“ u Biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju. Reč je o španskomdokumentarcu u režiji Almudenea Karaseda i Roberte Bahare, snimljen 2018. godine u trajanju od 96 minuta. Radnja filma prati preživele...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.