Izvor: JUGpress.com, 07.Sep.2019, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priređena izložba povodom oslobođenja Vranja

VRANJE

U Vranju je povodom godišnjice oslobođenja u Drugom svetskom ratu u Galeriji Narodnog muzeja otvorena izložba „75 godina slobode“.

Izložba sadrži 83 foto eksponata. Prikazani su organizacija i borbene akcije partizanskh jedinica protiv fašističkog okupatora u ovom kraju zemlje.

Jedan od autora izložbe, Miša Stojičić hronološki je predočio istorijske činjenice koje su pratile početak >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i kraj Drugog Svetskog rata na prostoru Vranja i juga Srbije.

Pred brojnom publikom izložbu je otvorio gradonačelnik Slobodan Milenković koji je rekao da je istorija Vranja ispisana brojnim događajima iz prošlosti koji su potresli čitav svet u prethodna dva veka.

„Obeležavanje značajnih datuma grada, usko je vezano za oslobođenje od stranih zavojevača. Razni pokušaji okupatora da nas proteraju, porobe, a neretko potpuno unište u nametnutim ratovima, jačali su duh i volju nacije kojom su izvojevane mnoge velike pobede”, rekao je gradonačelnik.

On je dodao da su čojstvo i junaštvo u ratnim vremenima oblikovali srpski identitet kroz vekove, zbog čega je naša ljudska i moralna obaveza da dostojanstveno ističemo zasluge predaka, u istrajnoj i herojskoj borbi, za odbranu otadžbine.

Borivoje Manasijević direktor Istorijskog arhiva je istakao da svojevrsni jubilej koji grad obeležava zaslužuje ovakvu izložbu.

Svi eksponati predstavljaju izvor istine i čuvaju se u depou Istorijskog arhiva „31. januar“ u Vranju.

Izložbu su priredili Istorijski arhiv „31. januar“ Vranje i SUBNOR Vranje.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.