Prevencija sprečava rak grlića materice, savetuju lekari

Izvor: JužneVesti.com, 19.Jan.2021, 09:58

Prevencija sprečava rak grlića materice, savetuju lekari

“Bolje sprečiti nego lečiti - Redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materica” je slogan 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja se obeležava do 24. januara i ideja je da pokrene žene da u toku godine odvoje dan i obave neki od dostupnih preventivnih pregleda. Iz Centra za prevenciju u Vranju kažu da će ove godine prednost dati aktivnostima koje mogu da se realizuju putem društvenih mreža, s obzirom da su zbog epidemiološke situacije ograničene >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << mogućnosti za realizaciju aktivnosti kampanje.

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2018. godinu Srbija se nalazi na petom mestu po obolevanju od raka grlića materice i po umiranju od ove vrste raka.

Jedan od najvećih problema u Srbiji je neprepoznavanje rizičnog ponašanja, navode iz Centra za prevenciju, kao i nedovoljno korišćenje pozitivnih iskustava iz razvijenijih zemalja sveta u sprovođenju programa prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

Odgovorno zdravstveno ponašanje, pored zdravih stilova života podrazumeva i odgovorno seksualno ponašanje: ne stupati pre 16. godine u seksualne odnose, ne u seksualne odnose bez zaštite, ne menjati često partnere, nesiguran seks je pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, pre prvog seksualnog odnosa je poželjno posetiti ginekologa, sve dok traje seksualna aktivnost potrebno je jednom godišnje posećivati ginekologa radi preventivnog ginekološkog pregleda - navode iz Centra za prevenciju.

Dodaju da je uzimanjem brisa sa grlića materice, odnosno PAP-a testom moguće blagovremeno otkriti atipične promene na grliću materice koje ukoliko se ne otkriju i ne ukolone na vreme mogu prerasti u karcinom.

Uz dobro organizovan skrining program čak 80% slučajeva raka grlića materice može biti sprečeno - navode iz Centra za prevenciju.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je vakcinacija protiv HPV virusa, skrining - rano otkrivanje i lečenje, kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti i sveobuhvatna briga koja podrazumeva kontrolu simptoma bolesti, psihološku, socijalnu i duhovnu podršku.

Centar za prevenciju u Vranju je u saradnji sa Crvenim krstom, Zavodom za javno za zdravlje i Medicinskom školom tokom prethodnih godina radio na edukaciji školske omladine o zaštiti reproduktivnog zdravlja i prevenciji polno prenosivih bolesti u vidu, tribina, postera i brošura, dok će ove godine aktivnosti kampanje realizovati onlajn.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.