Preduzetnice iz Pčinjskog okruga osvajaju tržište

Izvor: RTS, 31.Mar.2017, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzetnice iz Pčinjskog okruga osvajaju tržište

Od ukupnog broja preduzetnika u Pčinjskom okrugu 25 odsto su žene. Među njima su tri sestre Aleksić iz Vranja, koje već šest godina proizvode vina, osvajaju nagrade i tržišta. Poslednju nagradu dobile su u Dubrovniku za posebnu inicijativu u preduzetništvu.
Proizvodnjom vina počele su da se bave ne iz nužde, kao što većina žena započinje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sopstveni biznis, već zato što potiču iz preduzetničke porodice. Početak ni za njih nije bio lak.

"U početku jeste bilo malo teško zato što smo nas tri sestre, tri mlade osobe i niko nas nije shvatao ozbiljno, da mi u stvari radimo, što bi se reklo, muški posao", kaže Maja Aleksić Ilić, suvlasnica Vinarije "Aleksić".
U Vinariji se godišnje proizvede 300 hiljada litara vina. Od devetnaestoro zaposlenih polovina su žene.
Od ukupnog broja preduzetnika u Pčinjskom okrugu, svaka četvrta je žena. Sve ih je više u tom svetu, razbijaju predrasude i stereotipe, da je ženama mesto u kuhinji, a ne u ovoj fotelji. Svega 25 odsto žena u firmama u kojima rade su na rukovodećim mestima.
"Problemi sa kojima se susreću žene je nedostatak finansijskih sredstava da otpočnu sopstvenu poslovnu aktivnost. A takođe problem da bi uzele neki kredit ili zajam koji se konstantno javlja je vlasništvo nad imovinom", kaže Tijana Milovanović, predsednica Udruženja poslovnih žena u Pčinjskom okrugu.
"Ako ste rešeni da krenete da radite nešto, krenite sad odmah, jer ne postoji bolji trenutak. I samo predanim radom možete doći do svojih rezultata", kaže Maja Aleksić Ilić, suvlasnica Vinarije "Aleksić".
Tri sestre vode kompaniju. Međunarodna i domaća priznanja koje su dobile i dobijaju za svoj rad, za njih su podstrek i potvrda da su na pravom putu.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.