Predstava Naš razred najbolja na Borinim danima u Vranju

Izvor: JužneVesti.com, 28.Okt.2023, 17:09

Predstava "Naš razred" najbolja na "Borinim danima" u Vranju

Jednoglasnom odlukom žirija, nagrada “Borisav Stanković“ za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi “Naš razred”, rađenoj po tekstu Tadeuša Slobođaneka i u režiji Tatjane Mandić Rigonat, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda. Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Bojana Milanović, najboljim muškim glumcem proglašen je Nikola Ristanovski.

43. "Borini pozorišni dani"; foto: M. D. /JV Višeslojna dramska hronika o tami vekovnog zla i svetlu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << detinjeg dobra, u delikatnoj režiji, kako žiri opisuje “Naš razred”, osvojila je glavnu nagradu na 43. "Borinim pozorišnim danima" u Vranju.

Čista emocija lišena viška patetike i beskompromisna vera u angažovanost pozorišne katarze uzbudljivi su rediteljkini aduti kojima je i omađijala veličanstveni glumački ansambl. Monaškom predanošću ovi mladi glumački udarnici duhovno su upisali i položili zrelost “Našeg razreda” te izgradili golemo poverenje u pozorišnu nauku da se društvena odgovornost isplati - obrazlaže žiri.

Nagrada “Borisav Stanković” za najbolju žensku ulogu dodeljena je Bojani Milanović za ulogu Tine u predstavi “Kod večite slavine”, po tekstu Momčila Nastasijevića u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Centra za razvoj vizuelne kulture.

Bojana Milanović u ulozi Tine istinski fascinira svojom glumačkom sinergijom prošlosti i sadašnjosti. U ekspresiji duše i tela uspela je da izvedbenom harizmom donese žestoku snagu žene na vetrometinama patrijarhata, porodičnog nasilja i okrutnog preživljavanja. Bojani naprosto verujemo da je snažnija i veća od sudbine - kaže žiri.

Nikola Ristanovski je za ulogu dr. Tomasa Stokmana u predstavi “Neprijatelj naroda”, po tekstu Henrika Ibzena u izvođenju Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, osvojio nagradu “Borisav Stanković” za najbolju mušku ulogu.

Nikola Ristanovski u ulozi Tomasa Stokmana riskantno i drčno je spojivo nespojivo: nordijsku izopćenost i pelivanski balkanski šeretluk. Čoveka koji poput slepog današnjeg Edipa nezaustavljivo nasrće na društvenu nepravdu i tvrdoglavo ustraje u bitkama za pravdu, Ristanovski igra do ruba beketovskih klauna, odbačen od svih i ustrajan u tome - ističe žiri.

Nagrada „Borisav Stanković“ za adaptaciju teksta dodeljena je Kokanu Mladenoviću za adaptaciju Aristofanove komedije “Ptice”, po kojoj je nastala predstava u režiji istog autora u izvođenju Mađarskog državnog pozorišta “Čiki Gergej“ iz Temišvara.

Polazeći od pradavnih Aristofanovih “Ptica” kao ishodišnog teksta, Kokan Mladenović se uputio na izazovno autorsko putovanje. Pritom se ne iscrpljuje u rutini adaptacije, nego strastveno traga za svojim literarnim saborcima. Dokazavši tužnu istinu da još od antičkih vremena baš ništa nismo naučili iz lekcija ludila historije - obrazlaže žiri.

Sve odluke, žiri u sastavu Katarina Kocevska, Davor Špišić i Dušan Petrović, doneo je jednoglasno.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.