Novi protest novinara i novi zahtevi

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jan.2016, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protest novinara i novi zahtevi

Protest novinara okupljenih u inicijativi "Novinari ne kleče" biće nastavljen večeras u 11 gradova, na jugu u Nišu i Vranju, a pored smene ministra odbrane zbog seksističkog komentara kojim je uvredio novinarku B92, uputiće i dodatne zahteve vlasti.

Kako se navodi u proglasu inicijative, suštinski cilj protesta je “odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Povod za početak ovih protesta bio je komentar ministra Bratislava Gašića upućen novinarski Zlatiji Labović, odnosno zahtev da on zbog toga bude smenjen.

Premijer je tu smenu obećao, ali je nije sproveo. Iako su u međuvremenu najavljeni izbori, smatramo da bi smena ministra odbrane - koliko god simbolična bila - ipak pokazala neslaganje premijera s njegovim postupkom - stoji u saopštenju inicijative “Novinari ne kleče”.

Dodaje se da od ministra policije Nebojše Stefanovića zahtevaju “da prestane da se neodgovorno ponaša, zastrašuje javnost i vrši pritisak na pravosuđe neosnovanim optužbama na račun novinara”.

Novinarska inicijativa traži i poštovanje autorskih prava novinara i fotoreportera i protivi se novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se, ističu, dodatno otežava položaj medija i onih koji u medijima rade.

Od ministra za informisanje Ivana Tasovca traže da položi račune šta je (i da li je išta) učinio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi medijskim radnicima uslove za normalan rad.

Zahtevamo od svih političara i državnih funkcionera da se uzdrže od pritisaka, zastrašivanja, ucenjivanja i pokušaja uticaja na uređivačku politiku, kao i da budu otvoreni za novinarska pitanja i da na njih odgovaraju bez odlaganja - tačno, precizno i iscrpno - navodi se u saopštenju.

Novinari pozivaju sve medijske radnike, ali i građane, da im se pridruže na protestu.

Protest će početi u 19 sati, u Nišu ispred Narodnog pozorišta, a u Vranju pred Skupštinom Grada. Novinari će se okupiti i u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Čačku, Šapcu, Kikindi, Lazarevcu i Mladenovcu. Inače, na jugu su već održana 2 protesta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.