Nova knjiga Miroslava Cere Mihailovića

Izvor: JUGpress.com, 02.Okt.2016, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova knjiga Miroslava Cere Mihailovića

VRANJE

Svetlost dana nedavno je ugledala nova knjiga poezije „Pogled sa koca“ Miroslava Cere Mihailovića iz Vranja.

Zbirka pesama bavi se egzistencijalnim pitanjima jedinke i društva, kao i tragičnim položajem pojedinca u nehumanizovanom svetu, kaže autor.

Knjiga poezije daje kritički osvrt na jedan sistem vrednosti i njegove istaknute zastupnike.

„Knjiga pripada onim pesničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ostvarenjima u kojima se gradi kritički stav i prema jednom sistemu vrednosti i prema njegovim istaknutim zastupnicima. U srpskoj književnosti, barem kada je o poeziji reč, već dugo nema pesnika koji sa ovoliko žestine govori i o svom neposrednom okruženju i horizontu čitave epohe.

Autor nastoji da u svoje pesme unosi samo one pojedinosti koje svedoče o naopakom toku stvari u svetu i koje mu omogućavaju da, i kad govori o sudbini naroda i kad opeva sudbinu pojedinca, može da koristi groteskno-humorne elemente, to najpodesnije sredstvo da se pobegne od svakog oblika patetike.

Osnovni cilj sadržan je u nastojanju da se pesma dovede u vezu sa nakaznim licem stvarnosti. A baš to lice je podloga na koju tako skladno padaju i setni tonovi iz pesama posvećenih Branislavu Petroviću i Slobodanu Stojadinoviću, pesnicima koji su i sami imali potrebu da ispisuju lirsku hroniku svog doba“, napisao je recezent Radivoje Mikić.

Miroslav Cera Mihailović  je ovo pesničko delo stvarao dugo, s obzirom da u isto vreme radi nekoliko književnih dela. Tako su pesme koje je pisao prethodnih 17 godina našle svoje tematski

zajedničko mesto u koricama nove zbirke poezije „Pogled sa koca“.

Miroslav Cera Mihailović poeziju objavljuje od 1974. godine. Zastupljen je u školskim udžbenicima i u više zbornika i antologija u zemlji i inostranstvu. Urednik je Književne zajednice „Borisav Stanković“ u Vranju. Uređuje i časopis „Iskon“ Pravoslavne Eparhije vranjske. Uglavnom piše pesme, prevođen je i nagrađivan.

Izdavač najnovije zbirke pesama je „Karios“ iz Sremskih Karlovaca.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.