Epidemija tularemije na jugu Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 04.Maj.2010, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija tularemije na jugu Srbije

Od tularemije, opasne zarazne bolesti koja može da dovede do smrtnih posledica, u Pčjinjskom okrugu je obolelo 16 lica, uglavnom predškolske dece, osnovaca i srednjoškolaca, saopštila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju dr Eržika Antić.

"Broj zaraženih od ove opake bolesti u Pčinjskom okrugu se povećava, bez obžira što su ekipe iz Službe epidemiologije stalno na terenu.

Da bi se turalemija trajno suzbila, potrebno je da uz pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i podršku lokalnih zajednica, izvršimo sistematsku deratizaciju na ovom području", rekla je Antićeva.

Njen pomoćnik, dr Srđan Stanković, kazao je da je u martu na jugu Srbije registrovano devet obolelih od tularemije, a da ih je danas čak 16, zbog čega se već može govoriti o epidemiji.

"Do danas je registrovano po šest obolelih u opštinama Bujanovac i Preševo i četvoru u Vranju. Međutim, još sa sigurnošću nismo utvrdili izvore zaraže i puteve prenošenja", rekao je Stanković.

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu za javno zdravlje u Vranju dr Goran Ristić kazao je da je u ovom slučaju najverovatnije došlo do indirektnih kontakata sa izlučevinama miševa, pacova, zečeva, čak i domaćih zivotinja.

"Ljudi obole od tularemije uzimanjem zaražene vode ili hrane, zatim direktnim kontaktom sa životinjama, inhalaciom ili pak ubodom insekta", objasnio je Ristić.

Tularemija je akutno zarazno oboljenje koje se javlja u više kliničkih oblika - u krvi, plućima, stomaku, a prati je povišena temperatura, povraćanje i poremećaj svesti.

Ova bolest je na jugu Srbije poslednji put registrovana pre 20 godina, kažu u Zavodu za javno zdravlje u Vranju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tularemija na jugu Srbije

Izvor: B92, 04.Maj.2010

Vranje -- Šesnaest osoba obolelo od tularemije, opasne zarazne bolesti, na jugu Srbije... Od ove opasne bolesti koja može da dovede do smrtnih posledica, u Pčjinjskom okrugu je obolelo 16 osoba, uglavnom predškolske dece, osnovaca i srednjoškolaca, saopštila je direktorka Zavoda za javno zdravlje...

Nastavak na B92...

Na jugu Srbije 16 obolelih od tularemije

Izvor: RTS, 04.Maj.2010

U Pčinjskom okrugu od tularemije, opasne zarazne bolesti koja može da dovede do smrtnih posledica, obolelo 16 osoba, uglavnom dece. Broj zaraženih se povećava. ..Od tularemije, opasne zarazne bolesti koja može da dovede do smrtnih posledica, u Pčinjskom okrugu obolelo je 16 lica, uglavnom predškolske...

Nastavak na RTS...

Epidemija tularemije na jugu Srbije

Izvor: Mondo, 05.Maj.2010, 11:43

Od zarazne bolesti tularemije, poznate i kao "mišja kuga" u Preševu, Bujanovcu i Vranju obolelo je 16 osoba, među kojima je najviše predškolske dece, osnovaca i srednjoškolaca.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.