Mladi umetnici na Festivalu Most u Vranju

Izvor: RTS, 07.Sep.2019, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi umetnici na Festivalu "Most" u Vranju

U Vranju se održava drugi filmski festival "Most". Ideja organizatora je da spajaju mlade stvaraoce iz različitih zemalja koji neguju različite žanrove.
Platno i stolice na Trgu Staniše Stošića - bioskop na otvorenom. Na početku festivala, film "Divjunacima" o istoriji, važnosti Kajmakčalana, potom nagrađivani dokumentarac "Dejan" našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kolege Slađana Stojanovića i "Zvezda i smrt grofa Vronskog - srpski gambit" u kojem glumi Miloš Biković.

Ovo su omladinci čekali, ovu najavu, čekali su njega. Od prošlogodišnjeg volontera, ove godine imamo njih deset. Bez njih ne bi bilo ovog festivala jer su mi oni dali motivaciju da nastavim dalje", kaže Milica Janjić, organizator festivala "Most". 
Pored volontera, više je i gostiju. Dvadesetoro učesnika iz Rusije, Turske, Indije, Severne Makedonije i Srbije došlo je da uči o filmu i fotografiji.
"Studiram kinematografiju i biću filmski kritičar. Dobro je biti u Srbiji, gledati nove filmove i naučiti nešto novo", kaže Viktorija Čevikova iz Rusije.
"Čim smo došli obišli smo grad. Videli smo neke znamenitosti, veoma je lepo, a sviđa mi se i ovaj trg", kaže Anastasija Kluštova iz Rusije.
Pored projekcija organizovane su i različite radionice o filmu. Profesionalci učesnicima govore o pisanju filmskog scenarija ili pokazuju kako napraviti animirani film.
"Pričali smo o Tarantinu, o Kusturici, o Ridliju Skotu, o serijama, i o drugim stvarima. Bilo je vrlo zanimljivo, pronicljiva pitanja su postavljali. Jedan dijalog, diskusija, izuzetno su učesnici zainteresovani", objašnjava pisac Dejan Stojiljković.
"Ne postoji stalni bioskop evo u Vranju, a ima dva filmska festivala - jedan koji je omladinskog filma i drugi koji je dokumentarnog filma. Tako da svaka vrsta festivala, ako ima svoj neki koncept i svoju profilisanu publiku, apsolutno ima svoje opravdanje", smatra Dejan Dabić, filmski kritičar.
Festival "Most" organizuju mladi iz Centra za razvoj kreativnosti, uz podršku ambasade Rusije i grada Vranja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.