Kinezi najčešće žrtve trgovine ljudima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2009, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi najčešće žrtve trgovine ljudima

VRANJE - Policijska uprava u Vranju u protekle tri godine podnela je 15 krivičnih prijava protiv više osoba sa juga Srbije osumnjičenih za trgovinu ljudima, izjavio je za lokalni nedeljnik Vranjske inspektor Siniša Antonijević.

Među 81 žrtvom trgovine ljudima, otkrivenim na jugu Srbije, bilo je 18 maloletnih, a ukupno 20 su bili srpski državljani.

Žrtve koje se najčešće transportuju preko juga Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su državljani Kine, Avganistana i Turske. Zabluda je da se trgovina ljudima svodi samo na seksualnu eksloataciju kao krajnji cilj. Takav epilog desi samo u dvadesetak odsto slučajeva, navodi Antonijević.

Krajnji cilj trgovine ljudima najčešće je njihova radna eksploatacija, odnosno primoravanje na robovski rad u zemljama zapadne Evrope.

Žrtve trgovine ljudima su najčešće Kinezi, jer, kako kaže inspektor iz Vranja, njihova mafija u Evropi ima jake pozicije. Transport jednog Kineza iz matične države do krajnje destinacije u zapadnoj Evropi košta oko 10.000 evra.

Svaki transportovani Kinez potom je u obavezi da tri godine radi samo za hranu i stan, dok sav prihod pripada gazdi, čime on postaje rob.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.