Deca migranata ponovo u školskim klupama

Izvor: RTS, 15.Sep.2019, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca migranata ponovo u školskim klupama

Zbog migrantske krize naše škole su bogatije i za nove učenike - decu migranata koji privremeno borave u Srbiji. U predškolsko ide njih 25, osnovaca je 125, a srednjoškolaca 47. Još 30-ak maloletnika bez pratnje iz Centra za azil u Krnjači pohađa Osnovnu školu "Branko Pešić" u Zemunu. U Vranju će 13-oro dece ići u dve osnovne škole, a sedmoro će pohađati srednju školu.
Ebad i Šajan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su dve godine u našoj zemlji. Pre toga dugo su putovali iz Avganistana i Irana. Ovde su se sprijateljili i zajedno su u odeljenju. Sedmi su razred u Osnovnoj školi "Radoje Domanović" u Vranju.

"U školi mi je lepo, deca i nastavnici su veoma dobri ljudi. Nastavnici pokušavaju da nas nauče, prvo predaju na srpskom, ako ne razumemo, objasne nam i na engleskom jeziku", kaže Ebad iz Avganistana.
Sajanu iz Irana omiljeni predmeti su fizičko, engleski i  srpski.
"Šajan i Ebad su jako mirni dečaci, učimo i od njih malo njihovog jezika, meni je zabavan poprilično. Njima uvek pomažemo naravno, kad god im nešto pritreba", objašnjava učenica OŠ "Radoje Domanović" u Vranju Janja Jovanović.
Da razumeju i govore srpski jezik uče na časovima, ali najviše od vršnjaka. Ipak, omiljene su im sportske aktivnosti.
"Kad je hladno igramo u hol, kad nije igramo tamo na terenu fudbal i sad dolazim sa fizičkog. To najviše volim", kaže Farzad iz Avganistana.
"Ponekad im pokažemo kako mi to radimo, pišemo im domaći na srpskom da ih zainteresujemo za naš jezik", ističe učenica Snežana Stojković.
Migranti su redovni u školi, imaju obezbeđen prevoz od Prihvatnog centra i nazad, kao i pribor.
"Vrlo su simpatični, snalažljivi, druželjubivi, pravdoljubivi. Baš su deca u celini iako su pretrpela usput svašta, pričali smo o tome onoliko koliko su oni želeli da kažu. S obzirom na sve to, mislim da su se deca odlično prilagodila i da su zaista dobri", kaže Koordinatorka migrantskog tima za OŠ "Radoje Domanović" Snežana Najdić.
Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, broj školske dece ove godine je znatno manji jer se smanjio broj ulazaka, bilo je više samaca nego porodica s decom. U tri prihvatna centra u Pčinjskom okrugu sada je četrdesetoro dece.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.