Deca migranata i u dve srednje škole u Vranju

Izvor: B92, 13.Nov.2017, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca migranata i u dve srednje škole u Vranju

Vranje -- U pet osnovnih škola u Preševu, Bujanovcu, Vranju i Bosilegradu nastavu pohađa 90 dece migranata, a u dve srednje škole u Vranju je njih sedam, navode nadležni.

Mentor Ministarstva prosvete za nastavu za decu migranata, Saško Nikolić je rekao da ; od oktobra Ekonomsku školu u Vranju pohađaju četiri učenika, a tri vranjsku Poljoprivrednju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << školu.

"Neka deca odlaze na sever, jer njihova krajnja destinacija nije Srbija, a neka dolaze, međutim, broj onih koja su krenula na nastavu u osnovnim školama od septembra, nije se mnogo menjao", kazao je on.

Po njegovim rečima, sva deca migranata su prihvaćena u školama u Pčinjskom okrugu mnogo bolje nego što se očekivalo, čemu su doprineli obuka nastavnika i blagovremeni rad s roditeljima druge dece.

"Nevladine organizacije su s decom radile u prihvatnim centrima pre no što su krenula u školu, tako da ne dolaze totalno nepripremljena, a neka imaju i određeni fond reči našeg jezika", rekao je on.

Od dece migranata se ne očekuje da u potpunosti savladaju gradivo, već su glavni njihova socijalizacija i prihvatanje u društvu.

Nikolić je naveo da su deca migranata u početku nastavu u svim školama pohađala po dva-tri časa dnevno, ali sada po sopstvenoj želji prate i celodnevnu nastavu.

"Imamo primere lepe prakse u Bujanovcu gde deca migranata učestvuju i na vannastavnim aktivnostima, posebno ih interesuju priredbe", rekao je on.

Dodao je da su dečaci i devojice migranata dobro prihvaćeni među vršnjacima, naročito u mlađim razredima.

Najviše školske dece migranata je iz Sirije, Iraka i Irana, a manji broj iz Pakistana.

Osnovnu školu "Vuk Karadžić" u Preševu pohađa 46 dece iz prihvatnog centra, a Osnovnu školu "Branko Radičević" u Bujanovcu 16, dok još toliko čeka sistematski pregled, da bi se priključili nastavi.

Osnovnu školu "Svetozar Marković" u Vranju pohađa 12 dece, vranjsku Osnovnu školu "Radoje Domanović" 11, a Osnovnu školu "Georgi Dimitrov" u Bosilegradu petoro dece migranata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deca migranata i u dve srednje škole u Vranju

Izvor: N1 televizija, 13.Nov.2017

U pet osnovnih škola u Preševu, Bujanovcu, Vranju i Bosilegradu nastavu pohađa 90 dece migranata, a u dve srednje škole u Vranju je njih sedam, izjavili su nadležni...Mentor Ministarstva prosvete za nastavu za decu migranata, Saško Nikolić je rekao da od oktobra Ekonomsku školu u Vranju pohađaju...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.