Ćiru za potrebne lekove, a Jeleni da ostvari san

Izvor: Vesti-online.com, 22.Maj.2014, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćiru za potrebne lekove, a Jeleni da ostvari san

Doktor Mirko Stanojević koji živi u Bad Selminster Zodenu u Nemačkoj, a rodom je iz Srbije, okoline Vranja, suočivši se i sam sa bolešću, zbog čega je i pre vremena penzionisan, poslao je nedavno po 50 evra za Ćiru Marmata iz Omarske i za Jelenu i Zoricu Jorganović iz Mrkonjić Grada.

Svaka para dragocena: Ćiro Marmat

 

Ovaj čovek svoju humanost dokazao je još za vreme rata na prostorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bivše Jugoslavije, kada je preko Srpskog humanitarnog fonda iz Frankfurta slao značajnu pomoć svom napaćenom narodu.

 

Kao redovni čitalac "Vesti", o Jeleni i Zorici Jorganović i njihovom teškom životu pročitao je na stranicama našeg lista, a o teškoćama 65-godišnjeg Ćire Marmata saznao je od prijatelja, što ga je posebno podstaklo da im ukaže pažnju i pošalje pomoć.

 

Ćiru Marmata, koji je radni vek proveo na železnici, bolest je prilično rano uzela pod svoje. Još 1999. je oboleo od dijabetesa, a pre tri godine smrti je gotovo pogledao u oči i jedva ostao živ, kad su mu ugrađena tri bajpasa. Šećerna bolest mu je značajno oštetila vid i zato mu uskoro sledi operacija desnog oka. Lekova mnogo, a novca malo. Jedina želja da ide na ekskurziju: Jelena Jorganović s majkom Zoricom

 

- Koliko god da se zahvalim ovom dobrom gospodinu iz Nemačke, čini mi se da je malo jer velika je stvar kada neko odvoji od sebe da bi pomogao nekome koga i ne poznaje. To za mene ima veliku vrednost i značaj. Kad je čovek bolestan i okupiraju ga problemi sa zdravljem, pomoć je još značajnija. Lekovi su ovde skupi, a i sami znate da su plate na železnici male, a penzije posebno, pa nikako da izađem na kraj sa svim tim troškovima - kaže Marmat, koji živi sa suprugom Milenom i dodaje:

 

- Naš zdravstveni sistem je katastrofalan, a penzioni takođe. U to se uveravam skoro svakodnevno, ali moj nedavni pokušaj da dobijem banjsko lečenje me potpuno razoružao. Iako mi je konzilijum lekara odredio banju Teslić za rehabilitaciju i oporavak, u penzijsko-invalidskom osiguranju su mi rekli da su ovogodišnja sredstva za banjsko lečenje već podeljena i potrošena. Samim tim, ove godine na njihov račun u banju neću moći. Sam nikako ne mogu to finansijski da ispratim.

 

Nemoć najviše boli

Kako će se Jelena i njena majka snaći za preostali deo sume potrebne za matursku ekskurziju teško je i zamisliti kad u selu i po nekoliko kilometra nema nijednog komšije, a kamoli posla. Dar dobrotvora iz Nemačke, Jeleni će pomoći da bar nešto otplati.

- Vreme ekskurzije se bliži, a njena želja da bude jednaka sa drugarima i podeli radost zajedničkog putovanja i provoda, nažalost, prevazilazi sve naše materijalne mogućnosti. Koliko to saznanje boli, ne može niko da zna ko nije sam iskusio na svojoj koži - kaže potišteno Zorica Jorganović.

Jeleni i Zorici Jorganović iz Šehovaca kod Mrkonjić Grada, koje žive u nedovršenoj kući bez vode i bilo kakvih primanja, novčana pomoć doktora Mirka Stanojevića prava je dragocenost, na čemu su mu majka i ćerka zlehude sudbine izuzetno zahvalne. U ratu im je kuća izgorela, a u ovoj u kojoj sada žive pravio je za života Jelenin otac Zoran. Nažalost, nije uspeo da je završi pre nego što je izgubio život nesrećnim slučajem.

 

Mlada Jelena je u osmom razredu i početkom juna je očekuje ekskurzija u Crnu Goru. Kako se Jelena ne bi osećala odbačenom i bila ravnopravna sa svojim vršnjacima, škola će joj uplatiti pola iznosa, a za drugu polovinu će morati da se snađe.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.