Apel ljudima za pomoć životinjama u vrelim danima

Izvor: JužneVesti.com, 08.Jul.2015, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel ljudima za pomoć životinjama u vrelim danima

Udruženje za zaštitu životinja “Najbolji prijatelj” iz Vranja apelovalo je na vlasnike pasa i mačaka, ali i na sve ljude koji vole životinje da u ovim vrelim danima budu humani i pomognu im time što će ispred kuće ili na drugim javnim mestima postaviti posude sa vodom.

Iz Udruženja napominju da napušteni psi i mačke nažalost nemaju dodatni nadzor, ali jednako teško i često sa fatalnim ishodom prolaze >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kroz ovaj period godine.

Umeju da pronađu sebi hlad, ali to im ne rešava problem sa preko potrebnom vodom. Najmanje što svako od nas može da uradi jeste da u blizini kuće ili zgrade iznese činiju sa svežom vodom za piće – kaže Rosa Drmonjić, predsednica Udruženja.

Ona preporučuje da se činije postave tako da ne budu na prometnom mestu, da ni životinje, ni slučajni prolaznici ne bi bili uznemiravani, i da budu u hladu.

Promenite ili dospite svežu vodu par puta u toku dana. Spasićete im život, a njihova zahvalnost nema cenu – kaže Drmonjićeva.

Iz Udruženja podsećaju da tokom letnjih meseci vlasnici pasa, sa posebnom brigom, moraju da obezbede psu hladovinu i dovoljno sveže vode za piće koja će mu biti dostupna u svakom momentu, ukoliko pas živi u dvorištu, odnosno provetrenu klimatizovanu ili na drugi način rashlađenu prostoriju.

Pse nikako ne ostavljati u kolima, bez obzira da li su prozori otvoreni. Pas u takvoj situaciji može uginuti za svega par minuta u najgorim mukama – upozorava Drmonjićeva.

Prema njenim rečima, pse nikako ne treba izvoditi u šetnju ili voditi na kupanje tokom najtoplijeg dela dana i nikako ih ne izlagati velikim fizičkim naporima.

Iz jedinog vranjskog Udruženja za zaštitu životinja mole građane da, ukoliko primete da pas ubrzano i plitko diše, nesigurno hoda, ima pojačanu žeđ i uplašeni pogled, da životinju bez odlaganja smeste u hlad i ponude joj dovoljno sveže vode.

Preporučljivo je i prskanje umereno hladnom vodom ili prekrivanje glave i vrata umereno hladnim vlažnim krpama i sve to samo do dolaska veterinara koga treba obavezno kontaktirati.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.