Agencija traži istragu rudnika Grot

Izvor: B92, 28.Feb.2013, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija traži istragu rudnika Grot

Beograd -- Agencija za privatizaciju apeluje na nadležne državne organe da hitno sprovedu istragu u vezi sa poslovanjem u Rudniku olova i cinka "Grot" iz Vranja.

Agencija to zahteva kako bi se ispitala zakonitost sprovođenja reorganizacije tog pravnog lica, navedeno je u saopštenju Agencije za privatizaciju.

Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik rudnika „Grot“, ima zakonsku obavezu da štiti prava svih poverilaca, što je i cilj stečajnog postupka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u više navrata je ukazivala da preduzeće Trend Kompani (Company) postupa isključivo u sopstvenom interesu, a na štetu ostalih poverilaca, medju kojima su i bivši zaposleni i Republika Srbija.

U izveštaju se navodi da, Agencija za privatizaciju, na osnovu činjenica, smatra da preduzeće Trend Kompani nije postupilo u skladu sa Planom reorganizacije, koji je samo podnelo još 2007. godine i po kojem je bilo obavezno da postupa, uzimajući u obzir da je Plan usvojen od strane poverilaca.

Trend Kompani ni do danas nije pretvorilo potraživanje poverilaca u akcije rudnika "Grot", već je u Centralnom registru upisalo isključivo sebe kao vlasnika sa 91,736 odsto akcija, a nijedan drugi poverilac nije upisan.

Novi vlasnik nije isplatilo poverioce - od iznosa 76.442.745,50 dinara za dodatno namirenje poverilaca izvršena je isplata iznosa od 6.259.446,44 dinara (predvidjeno je da će se poverioci namiriti u procentu od 48,93 odsto od utvrdjenih potraživanja, a prema izjavama poverilaca/bivših zaposlenih, isplaćeni su u procentu od 0,9 odsto od utvrdjenih potraživanja, pa su neki dobili svega 11 dinara).

Trend Kompani je opteretio zalogom imovinu rudnika, zaduživanjem i uzimanjem kredita, što se može utvrditi uvidom u nadležne registre, a pribavljena sredstva nisu upotrebljena za namirenje poverilaca.

Rudnik je u trenutku usvajanja Plana imao utvrdjene obaveze prema poveriocima od 945.322.214,89 dinara, a preko 15 milijardi osporenih potraživanja.

Navedene obaveze nisu prestale, niti su izmirene, a njihovo izmirenje bilo je svrha Plana reorganizacije.Agencija za privatizaciju je, kao stečajni upravnik, zadužena da kontroliše da li se usvojeni Plan reorganizacije primenjuje i da o tome daje svoje mišljenje sudu.

Kako je stečajni postupak sudski postupak, odluku o bankrotstvu donosi sud i to, u konkretnom slučaju, kao posledicu neizvršenja Plana reorganizacije.

Iz svega navedenog jasno je da cilj Agencije za privatizaciju nije da se Rudnik zatvori, već da se uz pomoć zakonitih sredstava zaštite prava svih poverilaca.

Sve navedeno ne predstavlja stav Agencije, već činjenično stanje i svi podaci, koji potkrepljuju izneto, stoje na raspolaganju zainteresovanim licima.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.